Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петър Чобанов от ДПС поема Комисията по бюджет и финанси

Политика

Петър Чобанов от ДПС поема Комисията по бюджет и финанси

Петър Чобанов от ДПС поема Комисията по бюджет и финанси - Tribune.bg
Снимка:

Партиите не се разбрали за зам.-председатели на парламентарните комисии

След дълга почивка и очаквано удължено работно време депутатите прекратиха заседанието си след спор за разпределението по комисии в НС. ПГ на ГЕРБ и ПП – като първа и втора сила имат представители във всички, но препъни камък се оказаха заместниците.

Първото гласуване на членове на Комисията по Бюджет и финанси премина с пълно единодушие. Петър Чобанов от ДПС беше избран за  председател. За заместник-председатели бяха избрани Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС, Венко Сабрутев от „Продължаваме Промяната”, проф. Румен Гечев от БСП и Владислав Панев от „Демократична България”. Съставът на комисията беше гласуван анблок с 225 гласа „за”, нямаше против и въздържали се.

Комисията по бюджет и финанси се състои от 23-ма членове - шестима от ГЕРБ-СДС, петима от „Продължаваме Промяната”, четирима от ДПС, трима от „Възраждане”, по двама от БСП и ДБ и един от „Българския възход”. След гласуването Румен Йончев от БСП предложи точката за комисиите да бъде преместена като първа за четвъртък. Идея, която не получи одобрение от ПП.

„Безпрецедентно е, че в рамките на по-малко от 24 часа постигнахме някакъв, макар и крехък консенсус за разпределението по комисии. В предходни парламенти това отнемаше месец. Уговорката беше всички за излъчат своите предложения за заместник-председатели. Все още председателският съвет не се е събирал, за да коментира в кои предложения има припокриване на постове”, каза Десислава Атанасова. Тя предложи да се гласува социалната комисия

„Припомням, че до снощи всеки председател на ПГ трябваше да представи предложенията си. Някои председатели все още не са го направили. Или гласуваме на инат, или търсим някакъв консенсус. Аз предлагам отново в консенсус да се разберем за председателските места. Това според мен е най-разумно”, добави тя.

Корнелия Нинова реши да отговори като заяви, че ГЕРБ манипулирали. „Само преди 10 минути говорихме председателите и се установи, че има припокриване. Но има и десетина комисии, които са неоспорими. Освен социалната, поне още 7-8 комисии се видя, че са безспорни. Предлагам да ги гласуваме сега, а тези, които са спорни, да ги оставим за утре”, заяви лидерката на БСП. „Г-жа Нинова ме увери, че по някои комисии няма спор. Но за други има претенции от други групи - на БВ, ДБ и Възраждане. Когато влязох в зала, разбрах, че има несъгласие”, обясни отново Атанасова.

Христо Иванов пък се оплака, че те не били поканени на разговор

„Ние дори не сме виждали на част от колегите заявките, за да знаем кои са спорни и безспорни комисии. Няма проблем да гласуваме безспорните. Бързият начин да се стигне до работа е да се съберем на председателски съвет с участието на всички колеги. Затова ви моля или да гласуваме предложението на г-н Йончев, или да останем и да се съберем на председателски съвет всички”, обърна се Христо Иванов.

Костадин Костадинов също заяви, че не всички политически сили са дали своите предложения „Остана да се уточнят заместник-председателите. ГЕРБ и ПП това не ги касае. Няма спорни комисии. Преди малко при мен дойде Христо Иванов да ми каже, че те също имат претенции за социалната комисия. Ние успяхме да направим по-трудното - да разпределим председателските места”, обясни той. 

И така заседанието беше прекратено, а комисиите оставени за гласуване утре. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети