Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петър Москов: ГЕРБ свършиха добра работа по отношение на миграцията

Политика

Петър Москов: ГЕРБ свършиха добра работа по отношение на миграцията

Снимка:

Казвал съм лоши неща за ГЕРБ, но един от безспорните им успехи е, че свършиха добра работа по отношение на миграцията. Убедихме Турция да участва в охраната на границата, каза в ефира на bTV лидерът на КОД Петър Москов.

И добави: "Ние живеем между две империи - турската и руската. Всяка една политическа сила, която им слугува, трябва да се изолира - БСП и ДПС". Според него единствената реална промяна след последните избори и краткият живот на 45-ия парламент е фактът, че ДПС ще може чувствително да повиши резултата си. "При една ниска избирателна активност от Турция може да се вкарат 10 депутата", прогнозира Москов.

Според него днешните партии все още имат зависимости от бившата комунистическа номенклатура: "Тези, които бяха партийни секретари, лидери и част от криминалния преход, днес са икономическият елит. Днешният икономически елит има богато партийно минало - включително и по време на комунизма, и по време на прехода. За разлика от други европейски страни, ние не успяхме да скъсаме с тези свои зависимости. Финансовите потоци продължават да текат към разбойническите кръгове. Пеевски, Прокопиев, Божков - всички получиха крила от комунистическото си наследство. КОД предлага решение за тази икономическа зависимост, която унищожава възможността да има свободни хора. Това става чрез лустрация и прекъсване на финансовите потоци към тези типове". 

Според него проблемът с корупцията не е свързан със структурата на съдебната система, а с политическата воля. Москов заяви, че трябва да се създаде български закон по подобие на Глобалния акт "Магнитски". "Важно е хората, които получиха икономическа власт вследствие на политическата мощ на олигарсите и техните родители, да останат с прекратен достъп до обществени поръчки, до собственост на медии и съдебна система. Това трябва да е българският закон "Магнитски", ако има консенсус за промяна, той трябва да е около такова политическо действие", заяви лидерът на КОД.   


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още