Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петър Петров: Шарлатания е ПП да препишат 77% от Закона за КПКОНПИ и да го представят за нов

Политика

Петър Петров: Шарлатания е ПП да препишат 77% от Закона за КПКОНПИ и да го представят за нов

Петър Петров: Шарлатания е ПП да препишат 77% от Закона за КПКОНПИ и да го представят за нов - Tribune.bg

Депутатите влязоха в остър спор по предложения Законопроект за КПКОНПИ, който внесоха от „Продължаваме промяната“. Според депутатът от „Възраждане“ Петър Петров липсват становища на заинтересованите лица и организации. Петров припомни, че само с декларации нещата не се получават и припомни, че точно лидерът на ПП имаше декларация, по която се произнесе и Конституционния съд.

„Мисля, че след като прокуратурата се отказа да образува производство, спряха и исканията от страна на ПП за оставка на главния прокурор. По отношение на борбата с корупцията, именно положението и действията на лицата заемащи висши държавни длъжности, трябва да бъде обект на контрол и проследяване. Дейността на комисията трябва да е съсредоточена именно върху „новия“ начин на живот на тези, които са се облагодетелствали. Аз знам защо, не съм разследващ орган и не мога да го докажа“, заяви Петров.

Той допълни, че ПП не са включили най-важния принцип за борба с корупцията, а именно защита и приоритет на държавния интерес пред този на частния субект.  

„Направих си труда да сравня новия Законопроект с текста на сега действащия закон, приет от ГЕРБ през 2018 година. Идентичността на текстовете между този на ПП и действащия е точно 77%, или казано по друг начин ПП са преписали 77% от действащия Закон на ГЕРБ, който твърдят, че не е работещ и се опитват да убедят обществеността, че техния предложен сега ще бори корупцията. Сега разбирам защо единствения доказан професионалист в ПП, проф. Бойко Рашков не го е подписал нито юни месец, нито този сега. Според мен човека не е искал да подпише Законопроект, който 77% копира този на ГЕРБ“, заяви още Петров.

По думите му вносителите от ПП са заложили искане към членовете на комисията да нямат публични задължения по-високи от една работна заплата. „Излиза, че не е проблем за кандидат-член за комисията да има 1 милион задължения към някой от кръга „Капитал“ или пък задължения към някой хазартен бос и това очевидно не е проблем и се очаква този служител да не е корумпиран“, каза още Петров.

Депутатът уточни, че от ПП са записали, че председателят на комисията трябва да има 10 годишен юридически стаж, като се надява да е в областта на наказателното право, а членовете на комисията ще играят обезпечителна роля към разследващия инспектор, за който се изисква да има висше юридическо образование. В Законопроекта не е разписано разследващите инспектори да имат стаж, или пък може да имат една година като бракоразводни адвокати. В същото време членовете на комисията ще подпомагат инспекторите, а не обратното. Петров предложи при това положение да я нарекат - „Комисия на разследващите инспектори“.

„Самите инспектори вместо да ползват ресурсите на ДАНС и ГРАО, вие сте записали, че разследващите инспектори ще имат право да използват безплатно градския транспорт. Бих предложил и по-голям инструмент за борба с корупцията, да им дадем месечни карти за фитнес и да го запишем в закона“, каза още Петров.

„Знаете ли как се казва това, да хванеш един действащ закон на ГЕРБ, да препишеш 77% от него и да лъжеш обществеността, че ти правиш някакъв инструмент за борба с корупцията. Онзи ден президента ви го каза – нарича ще шарлатания“, допълни още Петров.  

Андрей Гюров от ПП се съгласи, че всеки който е нарушил закона, особено ако се отнася за хора по висшите етажи на властта трябва да си понесат своята отговорност.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети