Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петър Стоянов: Обезпокоен съм от това, което се случва в България

Политика

Петър Стоянов: Обезпокоен съм от това, което се случва в България

Петър Стоянов: Обезпокоен съм от това, което се случва в България - Tribune.bg
Снимка:

Според него винаги се „туткаме“ преди да вземем голямо решение и започваме да се „тюхкаме“, след като сме го взели

Обезпокоен съм за това, което се случва в България. Това заяви президентът Петър Стоянов (1997-2002) в пред БНТ.

„Обезпокоен съм от начина, по който нашето обществено мнение започва отново да изпитва съмнение. Да се чуди как да избира между НАТО и Русия...Точният въпрос е какво искаме ние българите, за да станем по-привлекателна страна“, каза Стоянов.

Според него винаги се „туткаме“ преди да вземем голямо решение и започваме да се „тюхкаме“, след като сме го взели.

„Винаги съм бил честен с българите. Обещах им, че ще ни приемат в НАТО, ако бъда избран, и това се случи. НАТО и ЕС за нас беше неразделна двойка и тогава не трябваше да изпускаме момента. Обадих се на Стефан Софиянски и му казах да пише молба за членство в Алианса. Той ми каза, че никога не са правили подобно нещо. Тогава се събрахме в моя кабинет и написахме молбата за НАТО заедно. Преди 25 години имаше вяра в политиката, но и времето беше по-различно. Стефан Цанев е прав, че вярвах в това, което говоря и правя и не политиканствах. Много непопулярни неща направих тогава. Днешните политици се наричат лидери. Да си лидер означава да вземеш категорични решения и да бъдеш следван. Това, което се случва в Украйна, е обезпокояващо. Но повече съм обезпокоен за България, защото отново има колебание и се говори за избор между НАТО и Русия. Ние винаги се туткаме, преди да вземем решение, а след това се тюхкаме. Трябва да престанем с туткането и тюхкането. Повече от хората усетиха предимството да сме в НАТО и ЕС. Има нещо парадоксално. В първите години след Освобождението политиците ни са имали за идеал Европа. Тогава руската интелигенция е против управлението на Русия“, каза още Стоянов.

„Няма смисъл да възприемаме Русия като враг, а да не поставяме под съмнение нашата принадлежност към НАТО и ЕС. Всеки български гражданин иска да се наложи общ европейски закон за върховенството на законите. След като сме направили избор, сме длъжни да го отстояваме“, коментира президентът от 1997 до 2002 година.

„Сетихме се да дискутираме темата със Северна Македония много късно - преди 2 години. Да не говорим, че България не е била особено привлекателен пример през годините, за съжаление. И Македония, и Албания имат да извървят много дълъг път към Европа. Меркел констатира, че всички, които искат да са в ЕС, трябва да изпълнят критериите, но не всички са го направили. България далеч не е пречката на Северна Македония по пътя ѝ към Европа. Предизвикателствата днес са нови. Андрей Ляпчев, преди да стане министър-председател (бел.ред. след Междусъюзническата война), се провиква „на този хал сме, защото ни управляват политици с кокоши мозъци“. Дано да не заслужим подобна оценка от нашите потомци някой ден“, изрази надежда Петър Стоянов.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати