Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петима министри на парламентарен контрол

Политика

Петима министри на парламентарен контрол

Петима министри на парламентарен контрол - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите обсъждат промените за втората пенсия

Петима министри от кабинета ще вземат участие в редовния петъчен парламентарен контрол.

Първа на трибуната ще се качи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която ще отговаря на най-много депутатски въпроси. Те са свързани със състоянието на пътищата в Смолянско, снегопочистването в Благоевградско, осигуряването на питейна вода в две Тетевенски села, както и отстраняването на теч във водопровода на с. Велчево, област Ловеч.

Веднага след нея ще отговаря министърът на правосъдието Десислава Ахладова, която ще даде информация за политиката на правителството в областта на съдебната реформа и изпълнението на препоръките, съдържащи се в Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в България.

Управление на качеството на образование – с това е свързана темата на въпроса, отправен към ресорния министър Красимир Вълчев.

Министърът на културата Боил Банов ще даде информация пред депутатите за състоянието и работата на Художествена галерия „Борис Денев“ - Велико Търново.

Последен на трибуната излиза министърът на околната среда и водите Емил Димитров, към когото са адресирани два въпроса – изпълнението на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ и наказателните процедури срещу България в областта на околната среда.

На последното за седмицата пленарно заседание парламентът ще обсъди на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), свързани с изплащането на втората пенсия.

Пенсионните фондове ще бъдат длъжни да гарантират размера на вноските, които са постъпили през годините.

На пенсионерите трябва да бъде изплатена 50% от натрупаната доходност, а останалите средства – да отидат в резерва на фонда.

Законопроектът, предложен от Министерски съвет, вече получи подкрепата на депутатите от мнозинството във водещата Комисия по труда и социалната политика, както и на Комисията по бюджет и финанси. Колегите от БСП и ДПС се въздържаха при гласуването.

С новите текстове се предвижда въвеждането на три вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове: пожизнена пенсия за старост, разсрочено и еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида на всеки осигурен.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети