Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков: България ще изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна

Политика

Петков: България ще изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна

Петков: България ще изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

„Развитията от последните дни, в които мирна Украйна беше неоправдано нападната от Путин, предизвикаха тревога и състрадание към украинския народ. Затова българското правителство прие решение да изпрати хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна. С това се присъединяваме към групата на 25-те страни донори от ЕС и НАТО.“, това стана ясно от обръщение на премиера Кирил Петков публикувано на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

„Още по-ясно искам да изразя острото осъждане на действията на Русия. Това е братоубийствена война. Има цивилни жертви. Много цивилни хора се крият в метрото.“, допълни Петков.

„Един лидер седи на безопасно място на дългата маса, а войници от двете страни загиват заради неговите решения.“, заяви той.

„Направен е пълен списък на българите в Киев, които искат да се евакуират. Техният брой е 140. 30 са в посолството. Изчаква се зелен коридор, за да бъдат изтеглени.“, обясни Петков.

„Нито един човек в Украйна не трябва да се чувства сам в тази братоубийствена война. От утре ще се отвори и сметка в БЧК, където ще се събират средства. Те ще се използват и за бежанците, които идват от Украйна. Хората, които идват от Украйна, трябва да бъдат интегрирани максимално бързо," допълни премиерът.

„Хуманитарната помощ ще включва дрехи, обувки, палатки, чаршафи, одеяла, за да сме сигурни, че украинските граждани усещат подкрепата на нашата държава.“, подчерта Петков.

Министър-председателят уточни, че България се присъединява към другите страни в ЕС и НАТО, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военна-логистична поддръжка

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети