Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков и Радев си честитиха победите, ПП обеща кабинет в най-кратък срок (ДОПЪЛНЕНА)

Политика

Петков и Радев си честитиха победите, ПП обеща кабинет в най-кратък срок (ДОПЪЛНЕНА)

Снимка:

Петков потвърди, че има 4 вицепремиера и 2 нови министерства

Румен Радев прие в президентството Кирил Петков и Асен Василев от ПП в началото на двата дни преговори с парламентарно представените партии.

„Убеден съм, че осъзнавате каква огромна отговорност ляга върху вас“, каза той като ги поздрави за победата на парламентарните избори и подчерта удоволствието си, че ги приема. 

„Тази година проведохме три избора за Народно събрание. В резултат и трите пъти връчвам първия управленски мандат на различни представители на парламентарните групи. Това е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато“, каза Радев.

„Двете служебни правителства стабилизираха страната, показаха, че може да има взаимодействие между хора с различни политически възгледи“, похвали ги Радев.

Той увери, че президентската институция е отворена за диалог с бъдещото управление в рамките на компетенциите си.

„Това, което се случи в изборната нощ - както при нас, така и при вас, носи огромна отговорност. Осъзнаваме, че е абсолютно належащо да има редовно правителство, което да решава спешните проблеми. Правителство с пълен мандат и работещ парламент“, започна Кирил Петков. Той също поздрави Радев за изборната победа.

„Ние сме взели таи отговорност присърце и в най-близко време ще ви представим кабинет от коалиция от 4 партии. В полунощ беше приключена работата по коалиционното споразумение, постигнато след разговорите в 18-те експертни групи, и то бе изпратено на всичките ни партньори. Избрахме принципа на пропорционалност, защото е важно за нас всеки от партньорите в коалицията да се чувства пълноправен и равнопоставен“.

На разговорите имахме над 90% общи политики и осъзнахме, че независимо дали имаме лява или дясна идеология - проблемите са толкова наболели, че идеологията остава на един по-късен момент. България има нужда от магистрали, пълни язовири.

В най-кратки срокове ще дойдем при вас с готовност за мандат“, заключи Петков.

БГНЕСБГНЕС

След разговора с Радев, Петков потвърди, че в бъдещото правителство се очаква да има четирима вицепремиери и две нови министерства.

„Ние гледаме най-функционално да се разпределят нещата, не чрез партийни квоти или партийни разпределения, най-важно е тази структура на Министерския съвет да бъде работеща", подчерта лидерът на „Продължаваме промяната“. Петков потвърди, че ще има  Министерство на държавните предприятия, уточнявайки, че разделението ще е Министерство на икономиката с няколко държавни предприятия и Министерство на иновациите и растежа.

Той заяви, че до 24 часа ще стане ясно коя партия колко министерски кресла ще има.

Тази седмица ще бъде връчен мандата, но това зависи от отговора на коалиционните партньори. Ако имаме одобрение от тях, няма да бавим и ден, отговори той на въпрос дали веднага ще представят състав на правителство. По думите му максималният осигурителен праг трябва да бъде актуализиран със средната работна заплата. Той не се повишава, а се актуализира, уточни Петков.  


Топ новини

виж още

Актуална тема