Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков и трима премиери от Балканите ще борят корупцията и скъпите храни

Политика

Петков и трима премиери от Балканите ще борят корупцията и скъпите храни

Петков и трима премиери от Балканите ще борят корупцията и скъпите храни - Tribune.bg
Снимка:

Местната корупция се използва като инструмент от Русия за влияние в региона, заяви Петков

Темите корупция, енергетика, цени на храните и недостига им, както и бежанската криза заради войната в Украйна обсъдиха премиерът Кирил Петков и тримата му колеги от Румъния, Северна Македония и Черна гора - Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич.

„Обсъдихме теми, които войната ги направи още по-спешни. Първата тема бе координацията в енергетиката. Нашият регион зависи от руска енергия, обсъждахме как някои от тръбопроводите може да работят в друг посоки, да вземем втечнен газ от Турция и Гърция, обсъдихме Коридор 8, който трябва да стои стабилно на картата”, каза  Петков на английски език. Държавите в НАТО говорят за самолети и инвестиции в оборудване, но оборудването работи с логистична стратегия и трябва да има съвместни действия, за да има сила стратегия, уточни той.  Според него, вместо да говорим за скъпи военни системи, по добре да се координираме на местно ниво.

„Говорихме за мигрантите. Румъния в момента е най-силно ударена с най-голям брой бежанци. Те се справят чудесно. Обсъдихме, че с продължението на конфликта трябва да имаме обща стратегия и по тази тема. Сигурността на храната също е основна тема, говорим за жито, олио, това са важни теми. И затова земеделските ни министри трябва да говорят заедно. Говорихме и за възстановяването на Украйна”.

„Обсъдихме общата тема за изкореняването на прането на пари и да си помагаме в борбата срещу корупцията. Местната корупция е инструмент, който се използва от Русия за влияние в региона. Хората, които са корумпирани на местно ниво в много случаи са агенти на чужд интерес и ние трябва да се занимаем с тях, каза ще той. „Имаме Трансбалкански газопровод, трябва да обърнем неговата посока и по него да се доставя втечнен газ от Турция и Гърция. Трябва да обърнем посоката на газа. Това, което идваше от север трябва да идва от юг”, добави Петков.

Имаме проекти за батерии, които ще доведат до енергийна сигурност и конкурентност.

Премиерът съобщи още, че днес имаме хуманитарен полет от Русия, с който връщаме 64 наши сънародници. Мога да потвърдя, че нашият посланик се връща също от Русия, каза още Петков.

От своя страна премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич заяви, че е важно по-малко да се говори и да се работи повече. Нашата страна посрещна около 200 000 бежанци, подчерта той и се възхити на това, което правят по въпроса България и Румъния. 

„Имаме проблем със свързаността”, каза Кривокапич. Ако не осигурим необходимите връзки, нашият регион ще бъде различен от Европа, а ние не го искаме”, добави още той.

„Черна гора може би е единствената страна в Европа, която не използва газ, затова ние разглеждаме възможностите за доставки на газ и нефт. Имаме възможности за използване на втечнен газ”, добави още Кривокапич.

По отношение на прането на пари сътрудничеството е перфектно, допълни той.

Северномакедонският премиер Димитър Ковачевски каза също на английски език, че са изпратили силно послание за координация между четирите държави. „Работим по газопровод от Гърция за Северна Македония, в доста напреднала фаза. Правим електропровод, по който гръцкият ток ще идва в РСМ и Албания. Това ще е полезно за целия регион”, каза Ковачевски.

Румънският премиер Николае Чука подчерта, че са обсъдили как да подпомогнат възможностите на НАТО за защита на източния фланг. „Няма съмнение, че Русия е най-сериозната заплаха за общата ни сигурност. Даваме си сметка за зловредното влияние на Русия в региона. Ние ще засилим устойчивостта си с противодействие на фалшивите новини, увеличаване на енергийната независимост. Ще имаме съвместен подход при подпомагането на нашите партньори, за да се справим с тази непровокирана атака на Русия срещу Украйна, добави Чука. Той добави, че вследствие на войната цената на торовете се е вдигнала в пъти. Той благодари на Кирил Петков, че е поел ангажимет да завърши процеса по изграждане на интерконектора между България и Гърция.

Ковачески също се оплака от високите цени на торовете, които са скочли с 300- 400 % и заяви, че има недостиг на световните пазари.

Растат цените на житото, а с тях и цените на храните.

Срещата в София, рекламирана като форум на премиерите на страните от Югоизточна Европа, членки на НАТО, премина без участието на Албания, Хърватия и Гърция.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети