Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков обяви договор за евтин американски газ, но крие цената и доставчика

Политика

Петков обяви договор за евтин американски газ, но крие цената и доставчика

Петков обяви договор за евтин американски газ, но крие цената и доставчика - Tribune.bg
Снимка:

Има договор между американска компания и „Булгаргаз“ за доставка на втечнен газ и цената на тези два танкера е под цената на „Газпром“, коментира на блиц контрол премиерът Кирил Петков в отговор на депутата от ГЕРБ-СДС Жечо Станков за договорената цена на втечнения газ от САЩ.

„Това, че сте отишли до Турция и сте видели по-ниската цена на паламуда не означава, че на трапезата в България ще ви я доставят на тази цена“, отговори му Станков. Той напомни, че за месеца цената на природния газ ще е с 30% по-ниска, което прави договореният газ за България по-скъп. Станков няколко пъти прикани премиера да каже каква е цената и доставчика, но отговор така и не получи. 

„Енергийната сигурност зависи от нашите диверсифицирани доставки на природен газ. Ние успяхме да договорим много добри цени, много под европейско-пазарните от САЩ. Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече не е факт. Ще можем да получим цялото количество от азерски газ, преди връзката да бъде финализирана, още от първи юли“, допълни премиерът Кирил Петков.

Вместо това министър-председателят се похвали, че ще получаваме пълния обем азерски газ, дори и без да е готова гръцката връзка, но и тук не сметна за нужно да разясни как това ще се случва. 

Истински скандал се развихри между Петков и ДПС. От Движението поискаха извинение или точни факти, че депутатът им Делян Пеевски е замесен с руски интереси у нас. Според премиера това, което го навело на тази мисъл, е че Балкански поток, който според нето е „руски“ е корупционен и начин на Русия да влияе у нас. Освен това, като бил в САЩ се видял с US Treasury. От там му били споменали името на Делян Пеевски и закона „Магнитски“.

От ДПС реагираха остро и припомниха, че US Treasury е сграда и са узимени, как Петков си е говорил с нея. Освен това припомниха, че премиерът отново хвърля лъжи и неверни твърдения в публичното пространство, без никакви факти и доказателства.

Теменужка Петкова от ГЕРБ припомни на Петков, че проектът Балкански поток е одобрен с пълно мнозинство от Народното събрание, изпълнен по всички европейски закони и директиви. „Престанете да лъжете от тази трибуна и да внушавате, че са похарчени пари на данъкоплатците“, обяви бившият енергиен министър. Тя обаче беше прекъсната от председателя на НС, който й спря микрофона.

В процедура по начина на водене председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова припомни на председателя на парламента Никола Минчев, че премиерът е обидил депутатите и ги е обвинил, че са част от корупционна схема за разширяването на националната газопреносна мрежа, а не му е направена забележка.

„Напомнете му каква щета за парламентаризма води закъснялото му присъствиена и отговорите му на въпросите. Моля, който не уважава тази зала, да му сочите вратата и вратата е ей там", подчерта Атанасова.

Халил Летифов от ДПС пък поиска председателят на Народното събрание да разпореди психологически анализ на присъстващите в залата, за да се установи дали разбират законовите разпоредби.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати