Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков имал защо да става сутрин: вижда прогрес с РСМ на фона на COVID, Украйна и цените на тока и газа

Политика

Петков имал защо да става сутрин: вижда прогрес с РСМ на фона на COVID, Украйна и цените на тока и газа

Петков имал защо да става сутрин: вижда прогрес с РСМ на фона на COVID, Украйна и цените на тока и газа - Tribune.bg
Снимка:

Кирил Петков постави темата с РСМ пред важни въпроси като COVID- 19, напрежението по оста НАТО- Русия и високите цени на тока и газа. В края на брифинга след срещата си с премиера Димитър Ковачевски, той обяви, че всеки човек в позицията на премиер знае, че ще има кризи, но нямало страх да ги решава.

„Има доста кризи – COVID- 19, напрежението НАТО- Русия, високите цени на тока и газа – когато обаче в тази трудна обстановка се види ден с реален прогрес по една от темите, в които е било криза до скоро, но вече е работен процес с посока, човек чувства, че има защо да става сутрин“.

Петков много умело избегна темата с българите в съседката ни като предостави отговора на колегата си и се възхити на неговата изчерпателност като добави отново, че министерствата работели в синхрон в темите транспорт, образование, общ календар и политически въпроси. 

А иначе Димитър Ковачевски даде уклончиво обещание, че българите ще бъдат включени в конституцията на Северна Македония, но когато тя отвори основни си закон за влизането в ЕС, което се прави в края на преговорния процес, който пък България блокира именно с това искане.

„Добросъседството ще бъде сложено на пиедестал и около него трябва да работим“, подчерта Петков.

„Дори коридор 8 е излязъл от европейските коридори, а с днешния подписан меморандум го връща обратно на картата. Имаме много време да наваксваме, но се надявам това да стане максимално бързо“, добави той.

„Благодаря на моя приятел Димитър, който даде цялата си енергия и заедно сме целеустремени към общи резултати“, заключи Петков.Той се похвали, че на първата среща имат три реално подписани меморандума и още по-впечатляващ е бил докладът на министрите, в който всеки един от тях е представил поне десет „реални задачи”, които си поставят, с общ секретариат между различните групи и с много къси срокове за изпълнение.

„Радвам се да кажа, че следващата среща в работните групи е само след седмица. И това ще бъде нивото на динамика, което се очаква, от тези групи”, отбеляза Петков и поясни, че историческата група е набелязала три срещи през следващите четири месеца.

Петков подчерта, че няма да се правят промени в комисията – професорите са доказали, че са готови на новия ритъм и полъх с посока конструктивен диалог и резултати.

Преди брифинга бяха подписани меморандуми за сътрудничеството в сферите на земеделието, транспорта и развитието на малките и средните предприятия.

БГНЕСБГНЕС

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети