Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков иска "Козлодуй" да смени горивото от руско на американско

Политика

Петков иска "Козлодуй" да смени горивото от руско на американско

Петков иска Козлодуй да смени горивото от руско на американско - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът в оставка Кирил Петков иска АЕЦ "Козлодуй" да смени горивото си от руско на американско, става ясно от съобщение до медиите след посещението му в ядрената ни централа. По последни данни 5-ти блок на "Козлодуй" разполага с гориво до април 2024г., а 6-ти до 2026г. Не става ясно какво налага дни преди да сдаде поста си Петков да се разходи до централата с представители на американската "Уестингхус".

"Войната в Украйна  ще продължи 5 години", подчертал премиерът на срещата с ръководството на централата, в която са участвали още министърът на енергетиката Александър Николов и Антон Симеонов, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. 

Ръководството на АЕЦ е потвърдило, че от 2012 г. се обсъжда диверсификация на доставките, което е предпоставка за защита на националната сигурност, но до 2018 г. в тази посока не е свършено абсолютно нищо. Премиерът е бил категоричен, че други държави от ЕС вече успешно са диверсифицирали енергийните си доставки, а България в момента се опитва да наваксва, за да се гарантира енергийната сигурност на българските граждани.

Акцент в срещата очаквано са били възможностите за завършване на процеса на диверсификация на ядреното гориво, което обикновено става с подписването на обвързващ договор. Както е известно, обаче, горивото за АЕЦ"Козлодуй" следва да се лицензира от Агенцията за ядрено регулиране. Процесът не е завършен и очевидно това е искал да заобиколи с посещението си премиерът в оставка, като е довел "на крака" и представители на "Уестингхаус". 

„Обезпокоен съм от случващото се в Европа. И прогнозата ми е, че войната ще продължи още 5 години. Затова се надявам да успеем да продължим пътя ни на диверсификация“, прогнозирал министър-председателят, а участниците в разговорите са поели ангажимент в кратки срокове техническите проблеми в проекта да бъдат изчистени.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп