Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков: Отсрочката от ЕК е фалшива новина, Урсула ми каза да пусна туит

Политика

Петков: Отсрочката от ЕК е фалшива новина, Урсула ми каза да пусна туит

Петков: Отсрочката от ЕК е фалшива новина, Урсула ми каза да пусна туит - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът Кирил Петков нарече новината с новата отсрочка от ЕК по Плана за възстановяване – фалшива.

По думите му дори се „упражнявала политическа реторика с нея“.

Пред медии във Варна той заяви, че се е чул „преди минути“ с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и тя му е дала съвет да пусне туит, че: „се движим с перфектна скорост и в следващите дни се очаква да подпишем техническите характеристики“.

Петков се опита да цитира точните думите на председателят на ЕК, но те останаха някак недовършени. Според него тя му е казала в телефонния разговор „Аз не мога да повярвам как вашата опозиция си прави…“, но тук той прекъсна и продължи говорейки от собственото си име „защото то нали вече излезе, че не се справяме и тя ми каза да пусна туит.“

Премиерът завърши отговорите си на въпроса така: „Нека никой не си упражнява политическата риторика на база на фалшиви новини.“

Припомняме, че по-рано днес не българските медии и родни политици, а говорител на ЕК от Брюксел, заяви че правителството ни е поискало нова отсрочка (бел.ред. според административните наредби на процедурата по одобряването на плановете срокът за отсрочка е в размер на един месец).

След внасянето на Плана от служебното правителство на президента Румен Радев нашата държава се възползва вече 3 пъти от отсрочки, като този е четвърти.

Документът беше входиран в ЕК на 15 октомври. Според процедурата следват два месеца, в които различните експерти се запознават с документа и пишат бележки. Такива бяха върнати и у нас и от тях стана ясно, че планът е критичен на тема енергетика. Бележките по документа бяха общо 43. Последваха няколко поредни месеца, в които правителството последователно искаше отсрочки и ние все чакахме – 15 януари, 15 февруари, 15 март, а сега 15 април.

Преди няколко дни, след месеци на чакане най-накрая Министерството на финансите публикува поправките (бел.ред. именно заради такива поправки бяха поискани отсрочките за оценката на ЕК) в документа.

Според информация от ведомството на Асен Василев промени са били направени в областите „Нисковъглеродна икономика“ и „Транспортна свързаност“, които са били обсъждани до февруари „със социалните партньори“.

И накрая ще припомни, че дори след получаване на зелена светлина от ЕК процедурата по окончателното одобрение продължава. На финала планът на България трябва да бъде одобрен и от финансовите министри на страните от общността.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети