Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков: Голямата задача е да продължим битката с антикорупцията, да не бъдем отцепени един по един

Политика

Петков: Голямата задача е да продължим битката с антикорупцията, да не бъдем отцепени един по един

Петков: Голямата задача е да продължим битката с антикорупцията, да не бъдем отцепени един по един - Tribune.bg

Това, което в момента имаме, е безпрецедентна криза, която всички знаем и за съжаление, когато бях в Украйна аз го видях в първо лице, когато видях реални ракети, прелетяха над българската делегация и се взривиха в жилищна сграда на 500 м. до нас. Едно е да го виждаме по телевизията, друго е да се вижда съвсем реално пред вас, когато невинни хора умират заради агресията на един диктатор. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на изказване на конференция на Американската търговска камара. 

„Второто нещо, което разбрах в последните 150 дни, е че ние влязохме с обещанието на антикорупция. Това, което не знаех, е че антикорупцията всъщност е и ограничаване на чужди влияния  върху България и по-точно на влияние от Русия.  Така, че наша голяма задача е да продължим битката с антикорупцията, защото тя се оказа по-голяма от националната битка”, допълни още той.

По думите му в тази битка трябва всички институции да работят заедно.

„Битката може да бъде загубена, ако бъдем отцепени един по един. Това е на ниво Европа, на ниво България -САЩ, на ниво НАТО”. Петков благодари за подкрепата за периодът в който газът е бил използван като оръжие. „Ето , защо беше толкова важно в последните три седмици да покажем, че можем, че има диверсификация , защото разбира се външната политика е толко силна, колкото средното българско семейство може да си позволи”, заяви министър председателят на България.

Премиерът Петков бе категоричен, че имаме много синергии за спестяване и за оптимизиране на общите ни регионални  системи.

„Енергийната стратегия на България беше променена в посока на зелената трансформация и тука колаборацията с нашите приятели от САЩ също е много важна. Да имаме възможност да имаме най-голямата  инвестиция на батерии. Нови ядрени мощности са също тема с  посока диверсификация, които трябва да се случат.

Аз преди да съм в тази си позиция виждах огромната позиция на България да бъде портал за американски компании в ЕС. Ние сме най-логичната точка, особено за част от продуктите. Това, което дори мои инвеститори казваха: вика, България вече има 10%данък, вече е стратегически позиционирана , вече е на 24 часа почти от всяка столица в Европа и на три часа със самолет, така, че това ще отвори нов поглед на това стратегическо  партньорство , което всъщност ще отвори още повече възможности не само между България и САЩ, но САЩ- България като портал за Европа”, заяви то 

Кирил Петков обясни и как протича координацията между страната ни и Америка:

„В крайна сметка всички тези стратегии стават чрез координация, а всичките координации стават чрез координатори, а координатор е нищо повече от едни хора, които си имат доверие и искат да развиват заедно общите си интереси и виждат сила в това, че заедно сме по-силни, отколкото по отделно”.


Топ новини

виж още
Актуална тема