Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков: Най-глупавото е да се запънем за Северна Македония

Политика

Петков: Най-глупавото е да се запънем за Северна Македония

Петков: Най-глупавото е да се запънем за Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Кирил Петков коментира отношенията между България и Република Северна Македония (РСМ) и дали е възможна евентуална промяна на българската позиция във връзка с процеса на присъединяване на Скопие към ЕС.

По думите му, България трябва да отложи ветото за по-следващ етап.

„Не трябва просто да вдигнем ветото за започване на преговори на РСМ за Европейския съюз, ние трябва да преместим ветото. Промяната на конституцията да се случи преди първата от многото глави, които трябва да се отворят“, заяви Петков.

„Преди първата глава те трябва да си променят Конституцията. Ние да ги качим на влаковите релси на Европа, но критериите, които те трябва да изпълняват, да са ясно заложени от нас“, добави още премиерът.

Той посочи, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е заявила, че ЕС е готов да бъде гарант на този процес.

„Най-глупавото нещо, което бихме направили сега, е против българския интерес да се запънем. Да искаме всички неща, които сме си мечтали да се случат, да се случат преди вдигането на ветото“, коментира Петков, плашейки, че националистическите сили ще завземат властта в Скопие и шансът някога нашият български интерес да бъде спазен става нулев.

„Сега имаме едно нормално правителство в РСМ и това нормално правителство да поеме тези ангажименти през европейския договор“, подчерта министър-председателя.

Според него позицията на България зависи от общата коалиционна политика, парламентарното решение и от разбирането какво е истинският български интерес.

Той е категоричен, че всичко друго е или заблуда или нежелание Западните Балкани да бъдат стабилни.

Откакто е поел поста министър-председател, Петков отбягва да говори за прекратяване на фалшификациите на историята и подмяната на българско културно-историческо наследство в РСМ като задължителни изисквания на България, за да даде своята поддръжка за процеса на евроинтеграция на югозападната ни съседка.

Българският премиер не споменава и още две от условията на официална София, записани в рамковата позиция от 2019 г. и препотвърдени на КСНС през януари тази година, относно рехабилитацията на репресираните през комунистическия период в Македония българи, както и снемането на всякакви малцинствени претенции спрямо България отстрана на РСМ.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети