Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков обяви, че ще гони руски шпиони (ДОПЪЛНЕНА)

Политика

Петков обяви, че ще гони руски шпиони (ДОПЪЛНЕНА)

Петков обяви, че ще гони руски шпиони (ДОПЪЛНЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

България ще гони 70 дипломати от руското посолство – „взимали са различни роли, но реално са извършвали несвойствени действия за своите позиции”, каза Кирил Петков пред журналисти. 

Голяма част от тях са работили за чужди служби и дипломатическата им роля е била повече като прикритие”, допълни той.

„Това не е по никакъв начин агресия към руския народ, но когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, ние ясно ще противодействаме”, обясни действията премиерът в оставка. 

„И в неделя очаквам един пълен самолет да замине обратно за Москва”, каза Петков.

 МВнР връчи нота на посланик Митрофанова

Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова извика на среща днес в МВнР посланика на Руската федерация. Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация, съобщиха от външното ведомство.

Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.

Искането на България има две основания, обясниха от МВнР.

Първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

На посланик Митрофанова бяха връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати