Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков от Бородянка: Пълен ужас! Ще имаме мнозинство в НС за военна подкрепа за Украйна (ВИДЕО)

Политика

Петков от Бородянка: Пълен ужас! Ще имаме мнозинство в НС за военна подкрепа за Украйна (ВИДЕО)

Петков от Бородянка: Пълен ужас! Ще имаме мнозинство в НС за военна подкрепа за Украйна (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

„Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Този нормален блок е бил ударен от ракета без причина, умрели са 133 човека. Това е необяснимо. Тези хора без причина са станали цел. Няма военни цели тук, само мирно население”. Това заяви премиерът Кирил Петков при пристигането си в украинския град Бородянка.

„Искам да покажа на всички българи, че едно е да се клика на различни сайтове с неясно съдържание, друго е като видиш блок като в „Младост”, който е направен на пух и прах от ракета. Чувстваме, че не е човешко, да останеме несъпричастни към такава трагедия”, каза Петков. 

Той още веднъж подчерта, че ПП не може да остане безучастна и  България трябва да окаже военна помощ на Украйна.

„Вчера ясно заявихме, че следващата седмица в парламента ще гласуваме за военната подкрепа. Ще продължим и хуманитарната. Няма да има коалиционни договорки, ще бъде на гласуване в парламента, доколкото знам трябва да имаме мнозинство”, каза още премиерът.

Петков продължи разпалено да обяснява два месеца след началото на войната, че „ако руската държава продължава да стреля и никой няма възможност да се отбранява, тогава искаме ли го този мир? Можем ли да си легнем спокойно като част от ЕС? Това е позиция, която никой не може да заеме, ако има уважение към нормалния свят. Това не е война между две държави, биещи се за нещо. Имаме държава, към която летят ракети и се взривяват жилищни сгради. Това не е просто битка на Украйна, а цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим”, допълни Петков. Даде пример и с Априлското въстание: „Ако някой беше казал по време на Априлското въстание и беше казал – „Най-добре е то да свърши бързо, тези хора да нямат възможност да се защитават”. Това позиция ли е? Нашата цялата история е базирана, че някакви хора не са се примирили с агресор, който да потъпчи / без редакция/ възможността на едни хора да правят собственият си избор”.

Петков обясни, че спирането на газа от Русия не ги е изнанадал, те имали план от февруари – имахме алтернативни източници, бяхме се разбрали със съседите, запазили бяхме количестава в „Чирен”. Ние няма да плащаме в рубли и няма да плащаме на страни по договор. Той изрази задоволство, че отговорът ще е европейски и Русия трябва да разбере, че трябва да се спазват договорите.

Петков поиска по-симетрично представителство на Русия в България

„В момента имаме 114 руски дипломата като част от тяхната мисия – какво направиха те, за да укрепят нашите отношения или за да предпазят от едностранно прекратяване на договора за газа. Аз се чудя тези хора какво правят в България. Предлагам да огледаме кои са тези хора и да имаме много по-симетрично представителство на Русия в България”, каза премиерът.

Петков определи като по-страшно тези, които не се заявяват, че на страната на Русия, а не например „Възраждане”, които открито го признават.

Петков не пожела да коментира вчерашните думи на Радев, защото били „може би неразбиране на ситуацията”.

Министър-председателят увери, че ще каже на Зеленски „ Вчера нашето изпълнително тяло на партията взе решение и се надявам парламента на България в следващата седмица да вземеше решение за военно-техническа помощ за Украйна”.

После Петков и делагацията посетиха Буча.

„Благодарен съм на моите коалиционни партньори. Едно е да говорим от сутрин до вечер дори в парламента, друго е когато сме тук. Тук се усеща човешката трагедия. В Европа не трябва да се случва такова нещо“, заяви премиерът Петков.

„Намирам се е притихналия ад. Не сме си представяли, че това може да се случи в 21-век. Убити са хора, които са родени тук, живеят тук. Притихнал ад. Няма по-скъпо от чистата човешка душа“, заяви депутатът от ИТН Балабанов.

„Тук сме с три от коалиционните ни партньори, ще говорим и с четвъртите. Трябва да се обединим около човешките ценности. Реалността е различна от политическото говорене“, коментита Петков.

Премиерът беше категоричен, че въпреки различията коалицията и правителството няма да се разпадне.

„Много съм развълнувам, това което виждам е ужасяващо. Местните хора не разбират какво се случва и защо. Аз съм убеден, че българският парламент ще вземе цивилизован избор“, допълни Атанасов от ДБ.

„Всеки трябва да вземе своето решение след като добре информиран. Да се замисли всеки лично и да вземе решение, след като натисне бутона за гласуване да се погледне в огледалото и да се попита дали е доволен от своя избор“, завърши Петков.

Предстои посещение в Ирпин, а по-късно и среща с президента Зеленски, както и с премиера на Украйна. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати