Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков повтори: Ще развиваме собствената си армия

Политика

Петков повтори: Ще развиваме собствената си армия

Петков повтори: Ще развиваме собствената си армия - Tribune.bg
Снимка:

Следим ескалацията и работим за деескалация, подчерта той

Позицията на БГ правителство е много ясна и изчистена. От самото начало казахме, че сме конструктивен съюзник на НАТО и ЕС. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание на НС по повод конфликта Русия-Украйна и напрежението между НАТО и Руската федерация, както и ролята на България.

„Ясно искам да заявя от  тази трибуна, че позицията на българското правителство е ясна. Първо – ние ще сме конструктивен съюзник на НАТО, на ЕС и нашата позиция е ясно декларирана от самото начало. България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция.“ , обясни той.

Петков подчерта, че ескалацията е реална и правителството следи ежечасно всички развития в този конфликт.

„Нашата стратегия за пръв път има идеята да не сме консуматори на сигурност, а да сме конструктивни партньори“ повтори думите си той,  от изявлението си за позицията на правителството след края на Министерския съвет.

 „Трява да работим с всички дипломатически средства за деескалация на напрежението – това е основен приоритет. Това, което мога да ви уверя е, че нашата идея е не да сме пасивни консуматори на сигурност, а да бъдем конструктивни партньори и съюзници и да поставим нашата армия като приоритет в нашата стратегия за отбрана“, допълни Петков.

По думите му през годините е имало дефицити не само в оборудването, но и в кадрите в армията. Той заяви, че правителството му направи инвестиция в отбраната там къде има най-големи липси.

„Имаме различни варианти - да приоритизираме българската армия, с български войски, с българско командване. Като сложим това приоритет, дефицитите ясно се открояват. Ще използваме дефицитите да видими къде да инвестираме“, обясни  Петков.

„Това, което предлагаме като стратегия, е да следим ескалацията и да  работим за деескалация по дипломатически път. Второ - фокусираме се върху стратегията на отбраната да бъде базирана на българската армия. И трето – следим къде са ни дефицитите и ги попълваме“, обобщи той.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети