Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков: Предлагат се варианти разходите за Украйна да се поемат от ЕК

Политика

Петков: Предлагат се варианти разходите за Украйна да се поемат от ЕК

Петков: Предлагат се варианти разходите за Украйна да се поемат от ЕК - Tribune.bg
Снимка:

Той посочи, че европейската солидарност е много важна

„В следващите дни ще се предложат варианти тези разходи, които всяка страна сама плаща в помощ за Украйна, да могат да се покрият тези разходи от ЕК.“ Това заяви във Франция премиерът Кирил Петков.

„Трябва да направим това по прозрачен начин, да се дава на всеки кабинет на ден за период от време. Да се вземе като модел сме предложили като цялостна политика на Европа. Обединихме се, че кризите могат да се борят по-добре когато работим заедно и в синхрон. Европейската солидарност е много важна.“, каза още Петков.

„Парите ще бъдат от остатъчни средства от европейските програми, това няма да е някакъв нов заем. За начало говорихме за около 10 млрд. евро. В момента влизаме в една обща ситуация на високи цени на петрола и газа, които повишават инфлацията и намаляват растежа. ЕЦБ ще намалява средствата, които циркулират в европейската икономика, намалявайки паричната маса в ЕС, а правителствата на страните членки ще трябва сами да стимулират икономиките си, за да има растеж,“ допълни той. 

Петков коментира и предстоящото си посещение в Турция.

„Аз вече имах възможност да се срещна с всичките ни съседки, освен с Турция. Искам това да бъде една първоначална среща с Турция, да имаме директния контакт, за да мислим и за общи неща заедно. Както знаете, част от газа, който искаме да купуваме, азерският газ, минава през Турция“, добави премиерът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети