Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков продължава да чака през юли азерски газ по интерконектора с Гърция

Политика

Петков продължава да чака през юли азерски газ по интерконектора с Гърция

Петков продължава да чака през юли азерски газ по интерконектора с Гърция - Tribune.bg

През следващите няколко седмици ще потече азерски газ в България, увери по време на официалната церемония по приключване на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). Същата теза повтори и пред журналисти, след като символично врътнаха крана с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Комотини.

„В тези тръби вече има газ, налягането е високо. Чакаме последните няколко стъпки със софтуерния контрол, всичко е готово. Акт 16 трябва да е готов след няколко седмици и реално очаквам следващия месец – края на юли или началото на август вече да тече азерската газ”, увери Петков.

„Успяхме да прекараме 1 милиард кубични метра газ на година, който вече тече по другия тръбопровод по Неа Месемврия и доказахме, че е могло през цялото това време тази газ да влиза в Бълграия. Някой беше подписал анекс миналата есен. Когато двама премиери са го взели като първи приоритет, ние всяка седмици си давахме отчети с Кириякос – колко процента са завършени, бяхме като мениджъри на проекта”, каза премиерът в оставка.

Той обясни, че в момента получваме азерска газ на пълен обем на същата цена като на Газпром. „Когато тази връзка се отвори, цената пада на 1/3 от това”.

Петков така и не отговори дали можем да останем без газ, защото това щяло вече да е отговорност на следващо правителство. 

 

КадърКадър


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети