Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков разясни странното предложение за РСМ: Не изолирал външно, а давал на депутатите

Политика

Петков разясни странното предложение за РСМ: Не изолирал външно, а давал на депутатите

Петков разясни странното предложение за РСМ: Не изолирал външно, а давал на депутатите - Tribune.bg
Снимка:

Според обясненията на министър-председателя: „Горещият картоф“ Северна Македония изобщо няма да има досег с министрите и ще се прехвърля директно към парламента.

Вместо в МВнР или МС, всякакво предложение за промяна в позицията спрямо РС Македония ще отива в парламента. Това предлага премиера Кирил Петков. Това още на ниво идея беше разтълкувано като опит за бъде изолирана външната министърка от ИТН Теодора Генчовска.

Според собствената интерпретация на министър-председателя Кирил Петков обаче, като вместо при Генчовска, решението иде при приближената му Венцислава Любенова от ПП… избягва спекулации, че ще вземе еднолично решение.

„Да бъде ясно – всяко решение да се изпраща веднага в НС и да не се дава съгласие докато се обсъжда в НС и ако има отрицателно решение – автоматично да се дава отрицателен отговор. По този начин избягваме всякакви спекулации, че МС ще направи каквото и да е, е в ръцете на народните представители. Това вече е решение на МС. Благодаря ви“, каза Петков.

Самото предложение е в 2 точки:

Точка 1: Всяко предложение от страна на Френското председателство на Европейския съюз от държава членка или от Европейската комисия, свързано с одобряване на началото на преговорите на членството в ЕС на РСМ и Албания, направена в рамките на подготовката или при провеждане на заседанието на комитета на постоянните представители, или на Съвета Общи въпроси, което се отклонява от Рамковата позицията на Министерски съвет от 2019 година, да се изпраща незабавно от постоянното представителство на Р България към ЕС на Комисията по външна политика на Народното събрание.

Точка 2: Представители на РБ в Комитета на постоянните представители и в Съвета Общи въпроси да не изразяват съгласие с предложението на Точка 1 до обсъждането им в Народното събрание, а при отхвърлянето им от НС, да изразяват отрицателна позиция по тях.


Топ новини

виж още
Актуална тема