Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков с червени линии - ще премахне главния прокурор и ще смени Цацаров, но не даде решения за кризите

Политика

Петков с червени линии - ще премахне главния прокурор и ще смени Цацаров, но не даде решения за кризите

Петков с червени линии - ще премахне главния прокурор и ще смени Цацаров, но не даде решения за кризите - Tribune.bg
Снимка:

Историята не била важна, за да дадем зелена светлина на Северна Македония

Кирил Петков потвърди, че той ще бъде предложението на „Продължаваме Промяната” за премиер, а за финансов министър - Асен Василев.

„Ако нашите коалиционни партньори ни убедят, че някой има още по-добро CV от Асен Василев или по-добър начин за управление на България и по-добра резултатност или образованието му е по-добро, бихме се вслушали”, категоричен беше той пред Нова телевизия.

Трябва да направим "А"  отбора на България.

Петков заяви, че още днес влиза в разговори с лидерите на другите партии като с някой вече е чул – Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов.

За разговора с лидера на „Има такъв народ” допълни, че не са преговаряли

Петков обясни, че желанието на ПП било да се направят работни групи, които да съберат всички партии, с които искат да се направи коалиция. „Да започнем да говорим по тези политики с експертите на всяка от силите“, добави Петков.

Съпредседателят на ПП ще прави сериозна съдебна реформа и заяви, че това са червените линии. Така и обаче не обясни как ще стане промяната. 

„Премахването на главния прокурор е една точка, която изисква конституционно мнозинство, нашата коалиция няма как да го има. За сроковете трябва да помислим точно какъв е пътят и това да се случи“, каза Петков пред Нова ТВ.

„Вярваме, че една първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ – тя да заработи като силна антикорупционна комисия, която да има възможност да открива всякакви нередности. Сотир Цацаров да не я оглавява, а да има нови лидери. Тяхното разследващо звено е много лимитирано, има огромни правомощия без разследващо звено“, обяви бившият министър на икономиката в кабинета на Радев. 

На въпрос дали Бойко Рашков е подходящ за вътрешен министър, Петков заяви, че лично много харесва Рашков, но отново повтори, че няма да влязат предварително с имена в дискусиите.

Кирил Петков призова за „лустрация на крадците“.

„Трябва да имаме прокуратура, която да работи напълно независимо. Искам главният прокурор да бъде сменен и прокуратура, която да работи по най-добрият начин. Докато нямаме работеща главна прокуратура, не можем да хванем нито един крадец“, заяви Петков.

„Трябва да сменим цялата визия за България и най-добрите специалисти по всяка една тема да имат превес. Стига калинки“, заяви Петков.

По отношение на новите дългове, той заяви, че новите дългове са били заложени още от министъра на финансите Кирил Ананиев.

По македонския въпрос е важно да направим правилните работни групи. Това са хора от бизнеса, културата, инфраструктурата. Със сигурност трябва да има и историци. Това заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Не трябва да свалим целия казус с добросъседството с РС Македония и как те да са приети в Европейския съюз само на базата на един критерий – историята“, категоричен е той. Според Петков имаме толкова много да спечели. „Ако не излезем с отборите, които знаят и плюсовете, и проблемните точки, няма как да стигнем до крайно решение“, каза той. Петков също така смята, че няма да има проблем с коалиционните партньори по въпроса с РС Македония.

Според него най-лошият вариант би било темата Македония да се използва за политически лозунги и цели. „Нищо в този живот не става с лозунги, става с работа. Тази работа изисква хора, изисква отбор“, добави той.

По отношение на твърденията, че страната е подложена на огромен натиск от страна на САЩ по този въпрос Кирил Петков отговори: Няма човек на тази планета, който да ни вдигне телефона и да ни каже направете това. Единственият начин някой да ни накара да направим нещо е да ни убеди, че това е най-правилното за България“, категорично каза той. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети