Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков с нов подход към РСМ, не трябвало само исторически дебат

Политика

Петков с нов подход към РСМ, не трябвало само исторически дебат

Петков с нов подход към РСМ, не трябвало само исторически дебат - Tribune.bg
Снимка:

Кирил Петков се обяви за нов подход към РСМ в интервю за Bloomberg. То ще бъде излъчено по телевизията тази вечер в 20: 30 часа, но бяха публикувани някои акценти.

Според премиера в спора със Скопие не стига основната част да е с фокус към историческия дебат.

„Но смятам, че по-важно е да поставим всички дискусии на печелившата основа за всички. Затова отваряме пет нови групи – за инфраструктурата, икономиката, културните обмени, присъединяването към ЕС и историята. Надявам се, че това няма да са само правителствени срещи – искам тези групи да работят изключително ефективно в следващите 6 месеца и да постигнат реални резултати. Например не разбирам защо трябва да летя през Виена, за да отида в Скопие. Би трябвало да имаме полети София-Скопие. Не разбирам и защо нямаме жп връзка София-Скопие“, коментира Петков.

По темата с разполагането на допълнителни части на НАТО у нас той заяви, че правителството не е обсъждало въпроса, но ще има такива дискусии.

„В момента не сме обсъждали с никой от партньорите ни от НАТО, нито вътрешно в правителството нищо конкретно за допълнителни военни части или друго. Ще има дискусии, но бих искал да видя проектите по Механизма за свързване на Европа и военната мобилност на НАТО, наред с осите от Гърция до Румъния през цялата Източна България. Мисля, че това би било ключов компонент от конструктивното членство в НАТО“, посочва Петков относно присъствието на НАТО в България.

Темата стана актуална, след като военният министър Стефан Янев се обяви срещу разполагането на войски на НАТО у нас, а по-късно обясни, че това била лична позиция.

Петков коментира и развитието на ядрените мощности в България. И отхвърли категорично идеята за изграждането на втора атомна централа.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети