Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков с отстъпка за името за РСМ: България прие да използва Северна Македония (ВИДЕО)

Политика

Петков с отстъпка за името за РСМ: България прие да използва Северна Македония (ВИДЕО)

Петков с отстъпка за името за РСМ: България прие да използва Северна Македония (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Фокусът на отношенията щял да се прехвърли от проблемите към добросъседството

България вече ще ползва краткото име Северна Македония, както и дългото – Република Северна Македония като Скопие няма да има териториални претенции - стана ясно от общата пресконференция на двамата премиера в Скопие. Тя започна с приятелска прегръдка и дълъг разговор на 4 очи. 

„Македонците и българите са много близки братски народи. Затова влизаме в решаване на отворените въпроси за изграждането на ново бъдеще. Договорихме се България да приеме да използва името Северна Македония. Това означава, че България повече няма да възпрепятства използването на краткото име в нито един международен или двустранен процес и е информирала ООН за това“, каза Димитър Ковачевски. Той добави, че РСМ също е изпратила нота до ООН относно използването на дългото и краткото име.

„В нея изрично се потвърждава, че и двете имена са еднакво валидни и се потвърждава липсата на каквото и да е отражение върху териториалната цялост на България“, обясни той.

„България първа ни призна преди 30 години, в изключително сложни политически условия. 30 години по-късно, ние отваряме нов етап в нашите отношения“, съобщи Ковачевски.

По време на пресконференцията Кирил Петков отново започна със сроковете. Линията София-Скопие ще бъде реалност до 60 дни, зарече се той.

По думите му оттук нататък всяка седмица ще има среща с по една от групите, за да може фокусът на отношенията да се прехвърли от проблемите към добросъседството.

Петков потвърди, че правителствата на двете страни ще проведат общо заседание на 25 януари т.г., което ще бъде част от процеса на задълбочаване на отношенията.

„Мога да ви уверя, че съм голям оптимист за съвместните ни действие и ще виждате резултати на седмична база“, допълни още Петков. Той заяви още, че страната ни ясно е дала своята дефиниция за езика, като страната ни е горда, че първа е признала Северна Македония. „Ние абсолютно уважаваме самоопределянето на всички граждани на Северна Македония“, подчерта Петков. Той изрази надежда, че историческата комисия ще е една от петте работни групи, ползите от съвместната работа ще бъдат в различна среда - среда на добър диалог и конструктивни действия.

Македонският премиер очаква членовете на съвместната историческа комисия да съобщят заедно какво е договорено пред обществеността - това да бъде мост към бъдещето, а не към миналото.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп