Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доброволец: Петков сам си поискал полицаи в кабинета, за да свидетелства срещу Борисов

Политика

Доброволец: Петков сам си поискал полицаи в кабинета, за да свидетелства срещу Борисов

Доброволец: Петков сам си поискал полицаи в кабинета, за да свидетелства срещу Борисов - Tribune.bg

Премиерът не е очевидец на престъпление, но умствено направил връзка между доклад на финансовото минитрество и исканията на Божков

След няколко дни мълчание, Кирил Петков реши да разкрие каква е връзката му с ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов. Както стана ясно от прокуратурата, премиерът е първият свидетел, за да се стигне до задържанията.

Оказва се, че той е направил паралел между доклад от финансовото министерство и това, че повече от година укриващия се в Дубай с 19 обвинения Васил Божков-Черепа иска да разказва, че е корумпирал властта, както той твърди.

Ето и точните думи на Петков, без да се променя словореда:

„Ужасно странно от година и нещо се знае, че има такъв случай, има информация, публична информация, г-н Божков на кой ли не каза и той не разбира как е възможно, прокуратурата да не направи досъдебно производство и да не направи един скайп разговор с г-н Божков. Точно защото е обвиняем трябва да го направят. Г-н Божков реално иска да даде информация, няма в света такъв случай, човек който подкупвал, иска да си признае и да разкаже и от другата страна има прокуратура, която не иска да действа. Говорим за ощетяване на бюджета от 550 милиона и българската държава е платила за тишината на прокуратурата. Божков не е бил сам, да не се разпитат неговите хора, да не се разпитат някакви основни неща, секретарките във финансовото министерство. Ако ние като българи не кажем стига толкова, някакви хора да ни крадат милионите и ние някакси го приемеме това и да се фокусираме върху това дали Борисов е седял върху дървена пейка“, заяви Петков.

Помолен от журналистите все пак да каже каква е причината да поиска да свидетелства сам, той обясни:

„Има нов доклад от финансовото министерство, което анализира как се одитирали евросредствата, за които е отговарял финансовият министър и става ясно, че огромен процент от евросредствата, има само един допуснат участник. Това е очевадна манипулация. Ако един човек хипотетично е корумпиран, той не е корумпиран само с български левове и евро. Ако имаме доказателство за щета за над 550 милиона, от друга страна знаеме, че европроектите са концентрирани в малък брой фирми и АДФИ не са си свършили работата, и един човек който иска да каже, че ги корумпирал. Аз не съм разследващ орган, но има голяма опасност, ако единия случай правиш корупция, то не пречи да го правиш и за евросредствата. Като прочетох доклада, свързах нещата и реших да дам показания. Според мен този доклад дава потенциала, че има нередности по ръководството на финансовия министър и може да предизвика обаждания и скриване на документи. Аз не съм човекът, който може да прецени дали е неотложност, аз съм свидетел и този доклад съм го видял. И ако по някакъв начин се унищожават доказателства. Аз мога само да отговарям какво съм видял като свидетел“, заяви Петков.

По отношение на замесеното име на Лаура Кьовеши, той заяви, че е говорил с нея, че има такъв случай (визира думите на Божков), който не се разследва. „Когато се свързва този тип поведение има потенциален риск управляващите да са имали и за евросредствата“, свърза нещата Петков.  

Запитан за двете европрокурорки Елена Попова и Теодора Георгиева и, че съпрузите им работят на отговорни държавни длъжности в правителството, премиерът заяви, че не вижда конфликт на интереси. „В момента тези, които много се притесняват да имаме прокуратура, която да работи ще хвърлят каквото трябва“, заяви още Петков.   


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети