Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков се срещна с председателя на БАН, след заявките за протест заради орязания бюджет

Политика

Петков се срещна с председателя на БАН, след заявките за протест заради орязания бюджет

Петков се срещна с председателя на БАН, след заявките за протест заради орязания бюджет - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът Кирил Петков проведе среща с председателя на БАН. Срещата се провежда, след като от Академията определиха бюджета си за 2022 г. е вреден, обиден и дискриминационен.

Академик Юлиан Ревалски запозна министър-председателя с актуалната ситуация в академията. Основната тревога на учените е, че бюджетът им е недостатъчен, за да функционира институцията нормално. В отговор премиерът Кирил Петков подчерта, че образованието и науката са водещ приоритет за кабинета, защото именно те са основните фактори на икономическото развитие. Министър-председателят беше категоричен, че науката трябва и ще бъде подкрепяна. Но водещо в това отношение ще бъде постигането на реални резултати.

Фокус в разговора бяха механизмите за задържане на младите учени в България, както и усилията „изтеклите“ от страната ни умове, да се върнат отново в страната. В този контекст е и заявената воля на управляващото мнозинство за приемане на нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите, който да включва единен стандарт зададен от държавата за качество на научните изследвания, пишат в съобщението си от МС.

В началото на седмицата от БАН излязоха с остра позиция заради ниската субсидия за 2022 г. От ръководството на Академията излъчиха и посланието, че ако в БАН продължи да бъде засаждан „вируса на мизерията“, учените и техните семейства ще излязат на протести за сваляне на правителството.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети