Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков успя да впише надзорния съвет на ББР в Търговския регистър

Политика

Петков успя да впише надзорния съвет на ББР в Търговския регистър

Петков успя да впише надзорния съвет на ББР в Търговския регистър - Tribune.bg
Снимка:

Вписаха в Търговския регистър новият Надзорен съвет на Българската банка за развитие. Това обяви на брифинг министърът на икономиката Кирил Петков. Той реално работи по процедурата цял мандат.

Още на 22 юни Петков представи пред служителите на финансовата институция членове на Управителния и Надзорния съвет на банката. Оказа се обаче, че Петков е пуснал искането в БНБ още преди встъпи официално на длъжността служебен министър на икономиката.

Ден преди да стане министър: Кирил Петков обявил в БНБ, че ще сменя надзорния съвет на ББР

Последваха искове от страна на предишното ръководство на банката и откази на магистратите да дадат „зелена светлина“ на това предложение на Петков. Спирачка беше сложена от съдия Мария Вранеску, а служебния икономически министър нападна съдебната власт, обвинявайки съдийката в „обвързаности“.

Кирил Петков: Моят фризьор ме пита какво става с ББР - радвам се за което

Съюзът на съдиите с остра позиция срещу Кирил Петков и Виолета Комитова

„Актовете на Българската народна банка не могат да бъдат спирани. Пет седмици водим битката тази банка да започне да работи за обществото, за малките и средни предприятия. Трябва да се впише и не може да се спира“, заяви тогава Петков и се закани „От понеделник всеки ден ще подавам ново заявление за вписване на Надзора и ще правя публично изявление какво се случва“. Няколко дни по късно самият Петков отрече атаката му към съда да е била опит да окаже натиск да се отсъди както той иска. И заяви, че съдебната система трябва да е напълно независима, но според него шансът всички дела да са отишли при една съдийка от трима дежурни бил 1%.

Спирачка на вписването сложи и съдия Валерия Братоева от СГС. В определението на търговското дело беше че, производството е образувано по молба на Николай Димитров за спиране на регистърното производство на промени в персоналния състав на надзорния и Управителния съвет, основани на решение на министъра на икономиката от 23.06.2021 г. Според Димитров, решенията са нищожни. И така след множество искания и жалби служебният министър на икономиката успя да впише ръководство на ББР за един мандат.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети