Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков уверен: Цената на газа от САЩ би трябвало да е еквивалентна на тази на руския

Политика

Петков уверен: Цената на газа от САЩ би трябвало да е еквивалентна на тази на руския

Петков уверен: Цената на газа от САЩ би трябвало да е еквивалентна на тази на руския - Tribune.bg

Петков намекна за още арести на бивши управляващи

„Договореният газ с американска компания вече е на път. Корабите са тръгнали. Знаем къде ще пристанат, знаем и каква е цената”, каза премиерът Кирил Петков пред Лора Крумова по време на извънредното издание на „На фокус” в ефира на NOVA.

По думите му цената на газа от САЩ е договорена на 26 долара на мегаватчас при цена от 100 евро на мегаватчас в Европа и 72 евро на „Газпром”.

„Исках да докажа, че България не е зависима и можем да отстояваме интересите си. По този начин да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете”. „Самият газ от Щатите идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от „Газпром”. Паралелно, докато бяхме в САЩ, договорихме и азерския газ, който да дойде в България на 1 юли, независимо дали е построена гръцката връзка”, добави министър-председателят.

Той каза още, че юни месец, когато дойдат двата танкера с втечнен газ от САЩ, цената на газа в България ще падне до нивото от април. Очаква се танкерите да дойдат на 8 и 23 юни.

Петков обясни, че сме отказали през септември от количествата азерски газ. С това, по думите му, държавата е загубила стотици.„По някаква причина сме се отказали за 1/3 от цената и сме купили три пъти по-скъп газ от „Газпром”. Всички тези месеци тази печалба е отивала някъде. Според мен това е функция на корупция”, подчерта той.

По думите на Петков гръцката връзка е много важна, но не е ключова за доставките на газ. Това „изхвърлило в кошчето” тезата, че не можем да получаваме азерски газ, защото тази връзка не е построена.

Според него, имало подкрепа от ЕК и от САЩ България да е изключение от петролното ембарго. Той коментира и превъоръжаването на България с американско оръжие: „Ние поискахме от САЩ да ни дадат опция за нашите самолети, защото доставката на Ф-16 закъснява. Обещаха ни самолети втора ръка, около 6 самолета. Плащанията ще бъдат оперативни разходи“, каза Петков.

Относно недоволството на превозвачите Петков коментира, че разбира представителите на бранша. „Ако имаше български горива, с които можем да ги субсидираме, щеше да е прекрасно. Но нямаме”, добави той.

Коментар от него дойде и за записа от срещата с превозвачите: „Четири пъти ме прекъснаха и казаха: „Нямаме време да Ви слушаме”. Когато някой ти каже така… Затова отговорих: „Ето я вратата”, поясни Петков.

Той отбеляза, че очаква от 6 до 8 месеца някои от делата на Европейската прокуратура да влязат в сила.

„Много от тях са свързани с предишните управляващи. Те имат 6 до 8 месеца да се опитат да свалят правителството, иначе имат ужасно голям личен проблем. Ще използват всякакви методи”, заяви Кирил Петков.

По думите му българската позиция относно РСМ е ясна.

„С Република Северна Македония разговорите продължават, докато не се свърши работа по съвместните договорки - правата на българите в Македония. Очаквам в следващите дни РСМ да направи няколко стъпки - да се създаде институция, която да отговаря за езика на омразата”, каза още Петков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети