Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков увери - няма да се поддаде на рекет за газа, имали готов сценарий

Политика

Петков увери - няма да се поддаде на рекет за газа, имали готов сценарий

Петков увери - няма да се поддаде на рекет за газа, имали готов сценарий - Tribune.bg

След спрените доставки на газ към страната ни, Кирил Петков увери, че няма да се намаляват доставките към консуматорите по никакъв начин. В началото на правителственото заседание премиерът беше категоричен, че кабинетът му имал готов сценарий и бил подготвен. 

„Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително за алтернативни източници. Спирането на газа е грубо нарушение на техния договор и е шантаж. Ние няма да се поддадем на рекет”, четейки заяви Петков.

Той обясни, че се преглеждали всички договори с Газпром, включително и договорът за транзит като отбеляза, че едностранно действие на изнудване е недопустимо.

„След милиардите похарчени пари за Турски поток, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе”, каза още Кирил Петков и добави: „Да, нямаме 3 милиарда в хазната и нямаме диверсификация, но имаме джип на „Аркад” в гаража на г-жа Арнаудова”.

Изрази щастието си обаче от разговор тази сутрин с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, който е потвърдил, че всичко по газовата връзка върви по план и юни месец физическото ѝ изпълнение ще бъде факт.

Едновременно с това той потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ.

Петков обясни, че бил говорил и с Фон дер Лайен, която му е казала, че едностранно нарушаване на договора между Газпром и България, не е проблем само на България.

„Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи.

Планът е на лице, европейският отговор ще бъде на лице, готови сме с точните стъпки за всички алтернативи”.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети