Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков: Във времето на изпитания най-важно е обединението и стремежът сам да чертаеш съдбата си

Политика

Петков: Във времето на изпитания най-важно е обединението и стремежът сам да чертаеш съдбата си

Петков: Във времето на изпитания най-важно е обединението и стремежът сам да чертаеш съдбата си - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът отбеляза с Фейсбук публикация годишнината от Априлското въстание, по-късно ще ходи в Клисура

„Днес свеждаме глава пред подвига на хилядите българи с големи сърца и мечта за свобода, които точно преди 146 години - в славния Април на 1876 г., въстават срещу османското владичество.

Героизмът им е неописуем. Напояват с кръвта си земята на Копривщица, Клисура, Панагюрище, Батак и още десетки селища. Със саможертвата си приковават погледа на цяла Европа”. Това написа премиерът Кирил Петков във Фейсбук страницата на Министерския съвет по повод отбелязването на годишнината от Априлското въстание.

„Априлското въстание е най-героичната проява на нашето национално освободително движение. То е и най-масовото - увлякло цялото българско общество с една цел – свобода.

Във времето на изпитания най-важно е обединението и стремежът сам да чертаеш съдбата си. Затова днес трябва да продължим да живеем според завета на нашите предци – заедно, в съгласие и съхранявайки българския дух.

На този свят ден от сърце пожелавам на всеки един българин да се гордее с Родината си, да бъде отговорен към себе си и обществото, за да имаме България такава, каквато я искаме!”.

Същевременно днес е кулминацията на честванията. По традиция на историческите места ще има възстановки на въстанието, което бележи началото на българското освободително движение.

По-късно през деня в Копривщица, където гръмва „първата пушка” ще бъдат премиерът Кирил Петков и председателят на НС - Никола Минчев. В Клисура официален гост ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова.  


Топ новини

виж още