Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков видя потенциал за единен газов пазар на Балканите и предложи на Сърбия азерско синьо гориво

Политика

Петков видя потенциал за единен газов пазар на Балканите и предложи на Сърбия азерско синьо гориво

Петков видя потенциал за единен газов пазар на Балканите и предложи на Сърбия азерско синьо гориво - Tribune.bg
Снимка:

Кирил Петков и Ана Бърнабич договориха общ енергиен пазар за търговия на газ. „За региона е много важно да има максимална свързаност да може икономическото развитие да върви паралелно и да сме сигурни, че всички синергии между двете ни страни ние сме ги успели да ги отключим. Това, което вие казахте и беше много изчерпателен лист искам да заявя, че енергийната ни свързаност, особено газовата, ще бъде огромен приоритет. Заедно сме по-силни в нашите преговори с трети страни и аз уверих, че гръцката връзка е приоритет за България, чрез връзката със Сърбия ще имате възможност да получавате втечнен газ и азерски газ”, обясни Петков.

„Има голям потенциал да направим единен пазар за търговия на газ, бихме се радвали да го организираме това в кратък срок. Връзката със Сърбия, Гърция и РСМ може да бъде обединена в един пазар“, добави министър-председателят.

„Трябва да обединим обемите на газ, за да можем да преговаряме за по-добри цени. Едно е България да иска да купува 3 млрд. куб.м. газ, Сърбия – 6 млрд. куб.м., Македония – 2 млрд. куб.м.. Друго е заедно да искаме да купим едно общо количество, което да търгуваме на един диверсифициран пазар. Това ще ни даде по-добри условия, по-голяма диверсификация и съответно по-добри цени“, смята Петков.

„Говорейки за потенциални коинвестиции в ядрената сфера особено, ако успее България да направи следващ проект в Козлодуй би било добре да разделим риска. Може да е проект, който да работим заедно“, загатна Петков.  

Петков обеща до юни 2022 година да е готова връзката с Гърция от Александруполис.

Той обясни, че са обсъдени инфраструктурни връзки като Видин – Зайчар, възможността „да съберем мозъците на двете страни, стартъпи, IТ сектора. Когато те имат достъп до 65 милиона човека на Балканите шансът е по-голям да пораснат“.

Срещи ще има между министрите на иновациите, транспорта и електронното управление от двете страни.

Петков подчерта, че европейската интеграция на Сърбия също е от огромен приоритет за България. Заяви, че Белград има в наше лице един подкрепящ партньор, който ще бъде много конструктивен и помагащ при отварянето на нови преговорни глави от Сърбия, за което Бърнабич помоли. Щяло да има и общи туристически пакети, както и проекти с Бургас и Варна.

„Г-жа Бърнабич каза, че ако има някакви проблеми с българското малцинство в Сърбия, да ѝ се обадя директно. Аз ще се срещна с българите в Сърбия и благодаря, че ако има и най-малкия проблем, той ще бъде изчистен“, каза още Петков. Той обясни, че с Бърнабич са се разбрали да има двустранна икономическа среща.

„Всеки министър да направи роудмап със задачи и с постигнати цели“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати