Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков за „шарлатаните“: Аз не мисля, че той президентът имаше предвид нас

Политика

Петков за „шарлатаните“: Аз не мисля, че той президентът имаше предвид нас

Петков за шарлатаните: Аз не мисля, че той президентът имаше предвид нас - Tribune.bg

„Аз не мисля, че той президентът имаше предвид нас. Не мисля, той много добре ни познава, че ние винаги сме защитавали българския интерес. И тук българския интерес беше много ясен – в единия случай сме като Орбан, може би сме меки към Русия, купуваме тяхните газ независимо какви са условията, другият вариант е казваме – не може в Европа в 2022 г. да летят ракети към блокове“.

Това заяви пред БТВ премиерът Кирил Петков, който изказа разочарование, че разбитите от ракети блокове приличат на тези в „Младост“.

„Няма да коментирам последните думи на президента, но тезата, че ако си мълчим и се наведем, и притаим дъх, и чакаме бурята да отмине, и не се включим в общата си силна критика. Дайте да не помагаме на Украйна, дайте да има Буча, клането на което аз бях на масовия гроб на над 100 човека, дайте бързо Украйна да бъде превзета. След това евентуално да бъде превзета и Молдова, да се опре Русия на границата с Румъния и Путин, този който изпрати 3 ракети докато аз бях в Украйна и аз ги видях, да ги видиш как се забиват в един блок, където убиват 15 човека, същият този лидер да ни застане на границата и ние да се чувстваме в безопасност и спокойни. Това е безумие“.

Петков обясни, че украинското правителство получава оръжия от много страни като военна помощ, отвсякъде.

„Ние имаме възможност да поправяме руска техника, реално повечето техни заводи са разрушени, за това ме помоли човека за такава военно-техническа помощ. Не, Зеленски не поиска оръжие, а ремонт на оръжието, което той използва и има, но за съжаление то е старо като нашето и трябва да се ремонтира тука в нашите заводи и да им го върнеме“, поясни Петков.

Според премиера тук се замеряме с военната подкрепа като с дъвка.

„Този човек имаше реални нужди, той не говореше общи приказки“, разказа впечатленията си Петков.

За излишния ток на Украйна, Зеленски помолил за помощ за износ. Сметката на Петков обаче е ние направо да го купим и после е решил Гърция да го купи от нас. И да ни продават после своя газ, който няма да използват за производството на ток. Какво мисли Гърция по темата не е ясно.

Според Петков БСП и другите в коалицията осъзнават, че „да се пусне правителството да падне ще е много безотговорно“.

По думите му нашите и украинските интереси съвпадат, защото „Терем“ и „Авионамс“ така или иначе „нямат много работа в момента“.

Въпросът дали тайно се праща оръжие към украинците, Петков нарече „другата разменна тема“ и обясни кои са традиционните за България пазари – в Европа, Конго, Африка.

Попитан конкретно „да“ или „не“ – стига ли родно оръжие до Украйна, Петков заяви, че правителството не може да се похвали и „по-скоро не можеме да се накичиме с това ние, не сме поели никаква отговорност. Продавали сме на традиционните си пазари в големи количества“.

„Само да ви кажа – кое е по ценно? Няколко снаряда или да обновите военна техника? Той Зеленски не ме попита, той ме попита това, от което има нужда“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети