Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков за вчерашния си гаф с фашисткия режим: Много по-важно от това е, че се обединихме да имаме транспорт, връзка от София до Скопие

Политика

Петков за вчерашния си гаф с фашисткия режим: Много по-важно от това е, че се обединихме да имаме транспорт, връзка от София до Скопие

Петков за вчерашния си гаф с фашисткия режим: Много по-важно от това е, че се обединихме да имаме транспорт, връзка от София до Скопие - Tribune.bg

Според премиера вчерашното посещение в РСМ е голям успех

„Аз мисля, че всички трябва да сме съгласни с всички неща, които президентът Румен Радев каза по време на речта си – това да върнем правовата държава, да изчистиме корупцията, мафията да няма контрол върху държавата, да вкараме фокус върху иновациите, да имаме лидерска позиция в международен план, да сме предвидим партньор“. Това заяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание веднага, след като Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетви като президент и вицепрезидент.

Запитан за изказването си вчера в Република Северна Македония, в което твърди, че в България е имало фашистки режим, Кирил Петков не успя да отговори точно какво е искал да каже.

„Аз искам да кажа нещо по-генерално от това за вчерашното ми посещение в Северна Македония. То беше много конструктивно. Всъщност какво се случи? От една страна ние подадохме ръка, отивайки там първи, от друга страна те ни дадоха нота, която се надяваме да получим от две години. Тази нота е много по-важна от късо и дълго име. Какво всъщност казва тя – „Република Северна Македония няма претенции към териториалната цялост на България“. Това е нещо, което е много нормално те да кажат, но за да се стигне до нея, се е преговаряла дълго време. Благодарение на конструктивния ни подход, отивайки там, я получихме. Тук трябва да се разбере, че визитата ни в Северна Македония вчера беше голям успех. Сега имаме още много работа да вършим“, подчерта Кирил Петков.

„Трябва много ясно да се обсъди в историческата комисия. Това е част от работните групи. Аз няма да отговарям за всички работни групи. Те ще обсъдят и част от историята, в която е имало фашистки режим в цяла Европа, всички знаем за това, и как това е повлияло и на територията на днешна Република Северна Македония. По този въпрос трябва да се влезе в детайл в историческата комисия. Много по-важно от това е, че се обединихме да имаме транспорт, връзка София-Скопие, за 60 дни“, посочи още премиерът, като не можа да довърши около какво още са се обединили България и Република Северна Македония, тъй като беше прекъснат от журналистите.

Той отговори и на въпрос дали се е придържал към позицията на КСНС. „Много хора вчера с ревност видяха, че нещо, което ние постигнахме още с първия ход - да получим тази първа нота, те не бяха успели да постигнат“.

На въпрос дали все още са от един отбор с Румен Радев и дали очаква президентът да бъде толкова критичен към кабинета, оглавяван от Петков, колкото към предишното управление, Кирил Петков отговори така:

„Всички ние, включително президентът и изпълнителната власт, сме от отбора на България, да, в един отбор сме, в отбора на България. Много бих се радвал той да бъде също толкова критичен към изпълнителната власт. Това е силата на разделение на властите, това е силата да имаме корекции. Всеки от нас може да има грешки и всеки един от нас може да получава допълнителни съвети, както ние към него, така и той към нас. Това е ролята на разделението на властите на различните институции“.

Той коментира и словото на държавния глава пред депутатите и неговите приоритети.

Кирил Петков определи като липса на парламентарна култура излизането на ГЕРБ от пленарната зала по време на президентското слово.

Министър-председателят коментира и темата с промените в Конституцията. „Искрено вярвам, че в България не трябва да има човек, над когото е само Господ. Не трябва да има такава институция, която да няма възможността някой да контролира и някой да дава възможност, ако тази институция направи грешка, да се види тази грешка и да може да бъде институционално управлявана и поправена. В този момент имаме един човек, който е безконтролен“, подчерта Кирил Петков, визирайки главния прокурор Иван Гешев.

Според него държавата ни трябва да си остане парламентарна република, но трябва да имаме работеща съдебна система.

Премиерът обясни, че ролята и задачата му е да има България, която е базирана на институция и не зависи от индивидуални хора.

„ДАНС реално успя да направи това свое действие в посока надеждността на г-н Цацаров. Това беше първа осеазаема стъпка, че оттук нататък агенциите са свободни да работят, както считат за добре и законът е единственото нещо, което се спазва. Няма вече специални хора. И когато някой дойде при мен и ми каже, че този или онзи трябва да бъдат запазени, още от сега да знае - моят отговор е абсолютно - не. Имаме институции, имаме закони и те трябва да се спазват от всички“, категоричен бе Кирил Петков.

От думите му стана ясно, че „Продължаваме промяната“ все още няма номинация за председател на КПКОНПИ.

Министър-председателят направи коментар и във връзка с бонусите на НАП. „НАП е в Министерство на финансите. Ще видя това, което те са направили“, обясни Петков и поздрави НАП за добре свършената работа през изминалата година и за събраните повече средства от очакваното.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати