Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петкова: Информираме ЕК три месеца преди същинската работа по АЕЦ „Белене“

Политика

Петкова: Информираме ЕК три месеца преди същинската работа по АЕЦ „Белене“

Петкова: Информираме ЕК три месеца преди същинската работа по АЕЦ Белене - Tribune.bg
Снимка:

Страната е задължена да информира Европейската комисия не по-късно от 3 месеца преди започването на същинската част от работата по изграждането на АЕЦ „Белене“, обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Отношенията между държавите-членки и Европейската комисия по отношение на проектите в областта на ядрената енергетика са уредени в договора за Европейската общност за ядрена енергия (ЕВРАТОМ). В два текста от този договор – чл. 41 и 42, много ясно са оказали какъв е редът, когато една държава-членка иска да изгради определен обект, проект в областта на ядрената енергия или когато иска да измени такъв проект. Именно в тази разпоредби е указан и срокът, в който това трябва да бъде извършено. Не по-късно от 3 месеца трябва да се нотифицира Комисията, т.е. да се уведоми, ако ще се сключват договори с определени доставчици. В случай, че се изгражда със собствени средства и работна ръка, това уведомление трябва да бъде не по-късно от 3 месеца от започването на същинската работа“, коментира Петкова, предаде БГНЕС.

Самите процедури и реда на това уведомление пък са разписани в отделен регламент. Ако Комисията вече е уведомена за инвестиционния проект и са настъпили промени, то държавата е длъжна да нотифицира допълнително ЕК при същите условия.

„Тъй като проектът, по който ние работим е старият и не е променян, а той вече е нотифициран и одобрен от ЕК през декември 2007 г., безспорно ще има промяна по отношение на инвестиционната част. Условията са вече различни. Процедурата, както е обявена, ако приключи успешно, избраният за потенциален стратегически инвеститор ще има ангажиментът да нотифицира комисията“, обясни още енергийният министър.

Теменужка Петкова взе участие в заседанието на ресорната парламентарна комисия, на което депутатите ратифицираха споразумението между България и Гърция за изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети