Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ПГ на "Обединени патриоти" ще подкрепи Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

Политика

ПГ на "Обединени патриоти" ще подкрепи Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

ПГ на Обединени патриоти ще подкрепи Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ - Tribune.bg
Снимка:

Искаме стесняване на обхвата на проверяваните лица, каза Валери Симеонов

ПГ на "Обединени патриоти" ще подкрепи Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, стана ясно след среща на групата с главния прокурор в парламента. Народният представител от НФСБ и председател на Комисията за борба с корупцията и парламентарна етика Борис Ячев обясни, че Цацаров е убедил "Обединени патриоти" с виждането си за дейността като бъдещ председател на КПКОНПИ.

„Зададохме му много въпроси. Има добра визия за реформа в специализираната Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество, реформа по отношение на законодателството и за това как трябва да бъде вдигната комисията на крак, за да може да оправдае обществените очаквания", каза Ячев.

Според него е "стара история" предложението на БСП президентът да назначава председателя на КПКОНПИ. "Когато се обсъждаше и приемаше Законът за противодействие на корупцията тази плоча тогава се въртеше, тя не беше приета и се наложи мнението, че трябва председателят да бъде предлаган и избиран от българския парламент, а не назначаван от президента. Президентът не може да избира, той може да назначава", обясни още Ячев.

Искаме стесняване на обхвата на проверяваните лица от КПКОНПИ, коментира от своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов. „Трябва да се направи така, че тази комисия да дава резултати, да не бъде репресивен орган. Също така чухме и виждането, и разбирането на Цацаров по отношение на спешните промени, на които чисто административно трябва да бъде подложена тази комисия", изтъкна Симеонов. Той посочи, че с Цацаров са на едно мнение, че съставът на комисията е пракалено раздут, както и че трябва да се разчисти Антикорупционния закон от прекалените полицейски правомощия.

"По отношение на обхвата на проверяваните лица, в момента стигат до шофьор на агенция. Третото нещо, доколко да се прехвърлят функциите на КПКОНПИ върху общинските съвети, които ще избират Комисия за конфликт на интереси. Доколко ще бъдат компетентни", обясни още Симеонов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп