Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Възраждане“ настоява американските бази в България да бъдат премахнати

Политика

„Възраждане“ настоява американските бази в България да бъдат премахнати

Възраждане настоява американските бази в България да бъдат премахнати - Tribune.bg
Снимка:

От партията искат и компенсации за забавянето на изпълнението на договора за американските самолети

ПГ на „Възраждане“ настоя американските бази в България да бъдат премахнати, както и за компенсации във връзка със забавянето на договора за американските изтребители. Костадин Костадинов поиска тези въпроси да бъдат поставени от правителството пред министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, който ще посети България.

„Както вчера стана ясно и то буквално в последния момент в България се очаква да пристигне на посещение министърът на отбраната на САЩ. Казвам в последния момент, защото е очевидно, че тези визити не се подготвят от днес за утре. Очевидно е, че те са били подготвени и планирани от по-рано. Още повече информацията за пристигането на американския министър на отбраната в България съвпадна рязко с информацията за това, че се подготвя разполагане на още три хиляди допълнителни военни на НАТО. Не е ясно от какви точно държави от НАТО, но в Румъния и в България се заговори от вчера, че се очаква да влязат нови допълнителни контингенти. Очевидно е, че една част от тях ще бъдат разположени в България. Колко точно не е ясно, защото ние все още не знаем какъв точно е съставът на американските военни сили в България, в четирите американски бази. Второ – не знаем какво е тяхното въоръжение. Точно поради тази причина не знаем дали няма да се запълни на 100% капацитета, който е позволен според договора за предоставянето на тези американски бази безвъзмездно, подчертавам, който договор вече е безсрочен“, това заяви на брифинг в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Той припомни, че 2500 човека максимум могат да бъдат разположени.

„Само че, тъй като се намираме в извънредна ситуация ние от „Възраждане“ не изключваме възможността да се получи така, че в рамките на следващите няколко дни или седмица, две, да бъдем уведомени, че във връзка с тези извънредни обстоятелства, може да се наложи извънредно предислоциране, разполагане на допълнителни чужди войскови части. От тази гледна точка искаме да обърнем внимание на българското правителство да постави два въпроса пред идващия американски министър на отбраната. Първият въпрос е за предоставянето на компенсации и неустойки за забавянето на изпълнението на договора за поръчката за американските самолети. До момента се говори за близо две години закъснение. Тъй като договорът е засекретен и то по молба от американска страна, ние не може да сме наясно за това какви точно са допълнителните детайли. Знаем обаче като български данъкоплатци, че вече сме си платили всичко за тези американски самолети, а не сме получили нищо. Очевидно в рамките на следващите години няма да получим“, посочи лидерът на „Възраждане“.

На второ място от „Възраждане“ настояват въпроса с американските бази в България да бъде разгледан и те да бъдат премахнати.

По думите му в момента договорът е безсрочен и неговото премахване, съответно премахването на американските бази може да стане с предизвестие от една година срок.

„Между другото такъв срок от една година няма в други такива договори. Ние сме проверили. Там са до шест месеца“, подчерта Костадин Костадинов.

Той зададе и въпроса кой контролира вкарването на стоки в тези бази, при положение, че американците кацали директно там.

„Там няма български власти, защото те на практика са с екстериториален статут. Не знаем какво американците разтоварват директно с техните самолети на тяхното летище, построено от тях самите. Категорично против сме България да бъде поле за разполагане на допълнителни военни части“, каза още лидерът на „Възраждане“.

Според него в българското общество в момента се насажда паника и психоза.

България няма място в този конфлект, освен като посредник, на за съжаление това вече няма как да стане, защото нашите управляващи намесиха страната в този конфликт на страната на Украйна", категоричен бе Костадинов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети