Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Писмо на един българин в Париж“: Корнелия Нинова е полиглот и изкусен дипломат

Политика

„Писмо на един българин в Париж“: Корнелия Нинова е полиглот и изкусен дипломат

Писмо на един българин в Париж: Корнелия Нинова е полиглот и изкусен дипломат - Tribune.bg
Снимка:

Предизборна кампания, лъхаща на откровени лъжи и комплекс за малоценност

„Зная, че Корнелия Нинова много добре ще ме разбере, защото говори свободно на английски и френски език“, се казва в публикуван от „24 часа“ художествен текст със заглавие „Писмо на един българин от Париж“. За автора на есето, посветено на огромното влияние на опозиционната лидерка върху световната политика, не се знае нищо друго, освен че се казва Станимир Павлов и е от Париж.

Името на автора вероятно е артистичен псевдоним на служител от „Позитано“20 с голямо въображение, защото както се оказва „писмото на един българин от Париж“ е платена медийна публикация, официално разпространена от пресцентъра на БСП.

Текстът е част от поредица предизборни портрети на Нинова, илюстрирани със снимки от формати на ПЕС, водени не от друг, а от Сергей Станишев. Този текст е показателен за цялостната стратегия на БСП за предстоящите избори – режисирани манипулации на общественото мнение чрез изтъкването на несъществуващи качества на Корнелия Нинова.

„Писмото на един българин в Париж“ озадачава с няколко твърдения, които звучат нелепо за широката публика, запозната с биографията и ограничените възможности за комуникация на Корнелия Нинова. Освен това, според специалистите по публична комуникация разпространяването на неверни факти за собствената ти особа обикновено издава комплекс за малоценност и неувереност.

Твърдение: „Корнелия Нинова много добре ще ме разбере, защото говори свободно на английски и френски език…“

Факт: Корнелия Нинова не говори нито английски, нито френски език. И това е ясно на всички, които знаят колко е безпомощна шефката на БСП по време на редките си срещи с чужденци – било то в партийната централа, или в чужбина.

Твърдение: Корнелия Нинова е повдигнала темите за европейската интеграция на Западните Балкани  по време на срещите си с левите лидери и министър-председатели на ЕС през 2018 година.

Факт: Не Корнелия Нинова, а Бойко Борисов за първи път постави на масата на европейските лидери темата „Западни Балкани“. За разлика от Нинова Борисов не се снима в коридора с представители на политическото си семейство в Европейския парламент, имитирайки способност за провеждане на външна политика.

 „Коридорните международни работни срещи“ не са новост за българските политици. От години бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов е смятан за „Христофор Колумб“ в този вид комуникация.

За обществото е ясно, че Бойко Борисов си говори на „ти“ с президента на Франция Еманюел Макрон, канцлера на Германия Ангела Меркел и с всички ръководители на институции от Европейския съюз. Всички те крачиха рамо до рамо по „Моста на влюбените“ в София, за да се срещнат с Борисов и да разговарят за перспективата пред Западните Балкани. Благодарение на политиката на Борисов и приятелските му отношения със световните лидери през май 2018 година България стана център на Европа.

В ЕС Корнелия Нинова е известна, но единствено с писмото, което написа на генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес и председателя на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер по време на изборите през 2017 година. Как Нинова, която в агресивна и креслива реч заяви на европейските лидери, че „не са ни началници“, смята да управлява еднолично страна-членка на ЕС и НАТО?

Цитат: „Разбирам любовта на г-жа Нинова към международната политика…“

Факт: Корнелия Нинова не провежда  и никога не е провеждала международна политика. Тя няма нито опита, нито знанията да води срещи на дипломатическо ниво. Тази роля от години е отредена на Деница Златева. Това се знае от всеки член на БСП.  Вероятно най-голямата ѝ грешка е, че заради собствените си комплекси за малоценност успя да превърне в свой критик единствения социалист, който можеше бъде мост между БСП, ПЕС и световния политически елит – Сергей Станишев.

В тази връзка – никак не е случайно, че пресцентърът на Нинова визуализира пиарските материали, посветени на соцлидерката със снимки  именно на Педро Санчез или Антонио Коща.

Уважението, демонстрирано към Станишев от страна на европейските социалисти и левите лидери от години комплексира Корнелия Нинова, която не умее да комуникира с лидерите в ПЕС. Тя трудно преживя факта, че по време на евроизборите петима министър-председатели от левицата в Европа заявиха подкрепата си за Сергей Станишев в специално видеообръщение. „Познавам Сергей от години, знам колко е отдаден на Европа“, заяви тогава лидерът на социалистите в Испания и премиер Педро Санчез. Португалският министър-председател Антонио Коща многократно е наричал публично Станишев „моят добър приятел“.

Цитат: Спомних си нейните срещи на форума на социалистите, който се проведе в централата на ООН през юли 2017 г. (…), където тя говореше за безработицата, миграцията, бедността, образованието и новата икономика на знанието

Факт: От месец юли до 2017 година до месец март 2021 година Корнелия Нинова не е успяла да представи публично, нито да наложи нито една от посочените в текста теми. Основната работа на опозицията не е да напуска пленарна зала в знак на протест срещу управляващите, или да протака парламентарните заседания до безкрай с теми като „даряването на календари и  килими в Кърджали“. Опозицията трябва да прави смислени предложения по обществено значими теми, чиито аргументи управляващите да бъдат принудени да приемат.  Може ли някой да каже какво точно направи Нинова за безработицата, какви са нейните конкретни предложения в областта на икономиката, какво бе направено за миграцията или за справяне с бедността.  Коя е социална мярка, отстоявана от левицата?

Запознати с особеностите на характера ѝ твърдят, че г-жа Нинова е идеологически импотентна, без визия за България или дори за бъдещето на Българската социалистическа партия. „Единствената работа, която успя да свърши откакто е председател е, че в крайна сметка наистина успя да изчисти компетентните и разумни хора от БСП“, коментират разочаровани социалисти.

Твърдение:  „Гласовете ви чувам“ на Димитър Талев като отправна точка за по-общи разсъждения по въпроса за ролята на БСП

Факт: Изключително неумело от страна на автора на текста е да използва Димитър Талев, за да впечатли левия електорат – това сравнение в никакъв случай не работи в полза на Корнелия Нинова, по-скоро би могло да повдигне въпроса какви са конкретните идеологически ценности на лидера на БСП и съществуват ли изобщо такива.

Цитат: Нинова беше избрана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал, но малко след това успя да направи и балканска обиколка.

Факт: Цели се елементарно внушение за това колко е висок постът, заеман от Нинова. В допълнение се изтъква нейната вродена благородност и смиреност, благодарение на които тя успява да оцени „значението на народите преди това на европейския контекст“. Това твърдение е откровена манипулация. Първо, защото Нинова е една от общо 36 вицепрезиденти на Социнтерна, без особено голямо влияние. Второ, защото Нинова не е нито благородна, нито смирена – както като лидер, така и като човек.

Цитат: БСП трябва да стане изразител на  съпротивата (…)

Факт: Въпреки неистовите им напъни да станат знаме на протестите от лятото на 2020 година се видя ясно от всички, че БСП е нежелана и отхвърляна от хората на жълтите павета. Уличното недоволство беше насочено както към властта, така и към опозицията в парламента. Отхвърлянето на социалистите от протестиращите беше тежък удар върху амбициите на Корнелия Нинова, защото нейната партия веднага беше определена от основните протестиращи ядра като „част от отровния модел на статуквото“, който трябва да бъде заличен. БСП не  успя да се заяви като алтернатива.

Цитат: Политиката трябва да се ражда отдолу, сред хората, а не да чакаме да ни „спуснат“ дневен ред от горе и най-вече отвън.

Факт: Изключително лицемерно и потресаващо е, че в текст, посветен на възможно най-авторитарния лидер на партия, се говори за политика, родена сред хората. Нинова зачеркна демократичния характер на БСП – тя е първият председател, който заличи всички органи на партията си, тя се осмели да пренебрегне решенията на Конгреса на партията и позволи да се взимат решения на Националния съвет неприсъствено – разбира се, правилните според нея решения.

Цитат: Изпитах някакво облекчение, че Нинова намери време да се види два пъти с Джоузеф Стиглиц.

С Джоузеф СтиглицС Джоузеф Стиглиц

Факт: Първо – коя е Нинова, че да намира тя време за среща с личност като Джоузеф Стиглиц, който е носител на нобелова награда. И второ – според слуховете единствената снимка на червената лидерка със Стиглиц е между столовете на конферентна зала и е направена след часове преследване от страна на червената председателка.  През юли 2018 година Корнелия Нинова е един от над стоте участници в международния Сими симпозиум в Гърция, сред които общественици, политици, учени, журналисти, дипломати, интелектуалци, предприемачи, представители на неправителствени организации. Един от тях е нобелистът проф. Джоузеф Стиглиц. На втория ден от симпозиума Нинова обявява във Фейсбук: „Професор Стиглиц прие да му изпратя нашата „Визия за България“. Още тогава беше ясно, че Корнелия Нинова използва професора за кризисен пиар, вместо да признае, че е неспособна да формулира последователна политика и да създаде политически документ, който да е актуален повече от няколко месеца. Защото не е никак сериозно за две години да се предлагат три документа с различни политики.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети