Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пламен Георгиев: Всяка стотинка ми е проверена, всичко е законно

Политика

Пламен Георгиев: Всяка стотинка ми е проверена, всичко е законно

Пламен Георгиев: Всяка стотинка ми е проверена, всичко е законно - Tribune.bg
Снимка:

Подалият оставка шеф на КПКОНПИ отдавна взел решение да се оттегли, но изчакал проверката на НАП

Със 120 гласа „за“, трима „против“ и трима „въздържали се“ депутатите приеха оставката на шефа на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Той е освободен от поста по свое желание.

„Никакво законно нарушение. Държа в себе си акта на НАП. Решението беше взето отдавна, но аз изчаквах, защото не можех да си позволя да си подам оставката преди да излезе, че аз съм един чист човек. Изчаквах да приключи проверката на НАП. Анализира се всяка една стотинка, която е получена от мен и от моята съпруга като доход. За всеки един ден се прави анализ на разход. Ако един ден в рамките на шест години имаш някакъв минус, тогава данъчната проверка не ти излиза. В тези шест години данъчната проверка приключи и каза, че аз съм много в плюс, защото аз и съпругата ми сме имали достатъчно доходи. Това, на което беше подложено семейството ми, да бъде снимано с дронове, малкото ми дете да не смее да излезе на терасата, синът ми едва ли не да изпада в депресия. Тази проверка доказа, че аз не съм извършил нито едно законно нарушение, но в крайна сметка има и морал. Аз не съм се вкопчил в никоя позиция. Това, което съм направил  е било в името на държавата“. Това заяви Пламен Георгиев веднага след като парламентът гласува неговата оставка.

По думите му втората причина, заради която подава оставка е напрежението, което е било изкуствено създадено.

„Имаше целенасочена война. Всички можете да си обясните над 3 милиарда искове на Комисията срещу олигарсите, това са искове за отнемане, десетки милиони всяка година се отнемат. Аз акумулирах толкова много врагове, които сега естествено ми го върнаха чрез медиите! Но това не беше атака само срещу мен, а и срещу моето семейство. Един чист човек беше омаскарен и се извадиха какви ли не неща, като всички до едно бяха оборени. Ето виждате имал съм законни доходи. Банката излезе, каза, че не съм ипотекирал тераса. Строено е нещо през 2007 година, простете, но каква отговорност имам аз. 2012 е дошла Общината. Между другото може би ще заведа дело и срещу общината, която 2012 е дошла. Два пъти са идвали на имота, но по незнайни причини за мен не е излязла с никакво решение и в един момент, когато председателят на Комисията си купува жилище с кредит, изведнъж това стана националният проблем на тази държава“, добави той.

„Всяка една стотинка на мен, на съпругата ми е проверена. Аз веднага дойдох и депозирах своята оставка. Това беше решение, обмислено от мен в тези месеци, в които тече цялата проверка. Аз се радвам, че в крайна сметка името ми е изчистено. Единственият проблем, поради който се създаде цялата тази психоза е, че когато отидох да изповядвам сделката нотариусът ми каза „вие не можете да придобиете тази тераса, тя е обща част. Аз казах знам. Познавам съдебната практика, но при положение, че аз я ползвам, аз държа да си плащам и данъци, защото така е проектирано през 2007 година, когато аз въобще не съм чувал за този апартамент. Прощавайте, но да започват новините с моята тераса, а втора новина да е палатът на Баневи, вие мислите ли, че това е нормално. Това е не само ненормално, а и буди в мен едно недоумение. Аз за себе си съм убеден, че това беше една целенасочена атака. Но аз имам и семейство и държа наистина на безупречната репутация. Не мога да позволя да се хиперболизира едно нищо“, каза още той.

На въпрос дали има доказателства за твърденията си отговори, че има доказателства и е естествено да ги предостави.

„Но очевидно е, че една новина, която, според мен, не е новина, която не би трябвало да буди такова внимание, беше държана седмици наред и бях атакуван съвсем несправедливо“, добави Георгиев.

„Не съм купувал евтино - видя се по цените - 1000 евро на квадрат, не съм купувал от свързани лица, а от частно, не съм променял данъчни оценки“, уточни той.

Шефът на КПКОНПИ излезе в отпуск в началото на април, след като прокуратурата и НАП започнаха проверки срещу него заради терасата му от 186 кв. м, която той не е декларирал, въпреки че е вписана в нотариалния му акт. В края на май той обяви, че удължава отпуска си до средата на юни, тъй като проверките не са приключили. Преди седмица Столична община назначи повторна проверка на терасата.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати