Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пламен Георгиев за проверките за апартаментите: Искаме да разровим докрай всичко

Политика

Пламен Георгиев за проверките за апартаментите: Искаме да разровим докрай всичко

Пламен Георгиев за проверките за апартаментите: Искаме да разровим докрай всичко - Tribune.bg
Снимка:

Прокуратурата е дала срок от 20 дни за проверките

Председателят на антикорупционния орган КПКОНПИ, Пламен Георгиев потвърди пред журналисти в парламента, че са в ход проверките на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, на бившия министър на правосъдието г-жа Цецка Цачева, на заместник-министъра на спорта Ваня Колева и на народния представител Вежди Рашидов. Главна прокуратура е възложила още да се провери има ли конфликт на интереси.

„За тях четиримата текат проверки, но тук идеята е не да претупваме нещата. Проверяват се всички документи, свързани с покупко-продажбата на жилища от фирма „Артекс“ от 3-4 години назад. Ще анализираме дали има и други лица, които също са купували от тази фирма и по този начин ще се направи една всеобхватна проверка, като ще искаме всички разрешителни, които са издавани на тази фирма. Ще анализираме всичко, и законопроектите, които са внесени и евентуално биха я облагодетелствали. Искаме да разровим докрай всичко, за да установим кои лица са пазарували от „Артекс“ и на какви цени“, посочи Пламен Георгиев.

Според него сроковете са изключително кратки.

„От Прокуратурата ни дадоха 20 дневен срок, но предполагам, че ще се наложи да бъде удължаван, защото за нас е най-лесно да претупаме нещата и да направим повърхностни проверки. Идеята е да се свърши наистина огромен обем от работа. Искаме всички разрешителни, които са дадени на „Артекс“ за години назад, включително и за тази сграда - небостъргача. Искаме всичко да се разрови от игла до конец, за да няма никаква капка съмнение, че сме проверили всичко, а успоредно ще проверяваме и конфликт на интереси“, уточни шефът на Антикорупционната комисия.

Той потвърди, че ще се проверява и заместник-министър на енергетиката Красимир Първанов, който днес подаде оставка.

„Обмислям след около месец, защото това е реалния срок, изключително голям обем документи ще трябва да се събере, бихме могли да дадем една пресконференция, за да кажем докъде сме стигнали. Няма пречка всичко да се върши максимално прозрачно, за да видите вие какъв обем доказателства ще бъдат събрани и ще бъдат представени пред вас. Аз нямам намерение да крия нищо. Ще бъда максимално прозрачен“, обеща Пламен Георгиев.

По повод опита и той да бъде замесен в скандала с апартаментите на властта Георгиев подчерта, че данните просто са извадени от имотната му декларация, но закупеното от него жилище няма общо с фирма „Артекс“ и не е придобито на занижени цени.

„Купил съм си го от частно лице. Сами разбирате, че няма как частно лице да ми даде преференциални цени. Цената, която е публикувана, е реална. Очевидно атаките започнаха, защото комисията работи. Атаките срещу нас няма да ни попречат ние да си свършим работата. Явно не е удобно на някой нашата комисия да работи, но тя работи и ще го правим прозрачно и публично. Ние нямаме какво да крием от вас“, коментира председателят на КПКОНПИ.

За него атаките идват от засегнати лица.

„Има над 3 милиарда причини. Имаме запорирано имущество за повече от 3 млрд. лв. Това са искове вече внесени в съда. Отделно имахме редица акции, по които задържахме много лица. Явно не е удобно на някой. Даже излезе невярната информация, че аз съм придобил жилище в кв. Изток. Никога не съм имал жилище в кв. Изток. С чувство на хумор можа да кажа, че на някого му се иска да имам жилище там, но аз нямам и за съжаление не мога да си позволя, защото имам дългосрочен кредит за това, което съм закупил. Явно в момента се опитват да замесят имената на всички, да се разрасне скандала. Аз си го обяснявам, може би и с изборите, които идват“, анализира ситуацията Пламен Георгиев.

Той не се вълнува от сложната политическа ситуация, защото работата в комисията е публична и прозрачна.

„Ние искаме да видим какви са фактите, да разровим тази история докрай, защото очевидно около тази фирма има притеснителни сигнали. Дали те ще се докажат, ще мога да ви кажа, когато приключим. Дори да не бях ръководител на Антикорупционната комисия, за мен също е интересно да разбера има ли връзка на някои компании с лобистки интереси и да стигнем до дъното на нещата“, обеща председателя на Антикорупционния орган.

 

Автор: Моника Гаджанова

 

 

 

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети