Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Пламен Киров: Радев ще връчи третия мандат на този, който гарантира забавяне на изборите

Политика

Пламен Киров: Радев ще връчи третия мандат на този, който гарантира забавяне на изборите

Пламен Киров: Радев ще връчи третия мандат на този, който гарантира забавяне на изборите - Tribune.bg
Снимка:

Президентът най-вероятно при връчването на третия мандат ще предпочете онази парламентарна група, която би му гарантирала допълнително забавяне на изборите. Това прогнозира конституционалистът проф. Пламен Киров в студиото на "Денят започва" на БНТ. По думите му, очаква се вторият мандат да получи ДПС, независимо от сътресенията в партията. От формацията са дали заявка, че веднага биха го върнали.

"Президентът е изправен пред една не лека задача. Той ще трябва да насрочи едни предсрочни избори, които ни чукат на вратата и това е без съмнение. И трябва да се види таймингът, т.е. как ще протече изборния процес, тъй като нашият изборен процес е затворен в рамките на два месеца. От датата на насрочване на избори до деня на гласуване трябва да са минимум два месеца", обясни проф. Киров.

По повод вероятността президентът да направи собствена партия, проф. Киров смята, че Радев изчаква партийна система, която се е разложила окончателно и чак тогава най-вероятно ще има нов политически проект

В момента държавният глава не е в изгодна ситуация да създаде партия, защото все още е в мандат, коментира още Киров в отговор на въпрос дали Радев ще създаде партия преди следващите предсрочни избори, ако има такива.

Професорът коментира и възможността Конституционния съд да се произнесе по последните поправки в Конституцията:

"Чуват се гласове, че Конституционният съд преди ваканцията си август, ще се произнесе с решение. Предвид на ситуацията обаче, не е лошо да го позабавят малко. Тъй като, ако те интервенират в материята свързана с поправките свързани със служебното правителство могат да станат големи бели", обясни Киров.

По думите му, е много вероятно в случай, че поправките са нищожни, да се стигне до ситуация, при която служебното правителство на Димитър Главчев не съществува в правния мир. Тогава Конституционният съд трябва да обяви не само кое е конституционно и кое не е, но и какви ще бъдат правните последици от неговото решение.

"Това е много важно, отговорно решение, сложно решение, защото това, което успя да направи предишния парламент, не че този юбилейният ще направи особено много, беше да съсипе една прилична конституция, която служи повече от 30 години без проблем и решаваше политически кризи, но какво да се направи когато се бърка в конституционната материя от неграмотни хора винаги се получава такова нещо", каза още конституционалистът.

Относно думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за нова избирателна система, Киров каза, че не би трябвало да се пипа Избирателният кодекс и напомни, че той не може да се променя една година преди изборите - правило, което ние вече сме нарушили.

Според преподавателя по конституционно право проблемът не е в избирателната система или управлението на държавата, а е в самите политически партии. Това се отнася за цяла Европа в момента, допълни той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати