Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Плевнелиев към Петков: Отървете се от министъра на отбраната

Политика

Плевнелиев към Петков: Отървете се от министъра на отбраната

Плевнелиев към Петков: Отървете се от министъра на отбраната - Tribune.bg
Снимка:

Отървете се от министъра на отбраната Стефан Янев, вземете му оставката. Той по никакъв начин не допринася за сигурността и стабилността на България. Нито за надграждане на боеспособността на българските въоръжени сили. С тези думи се обърна президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) към премиера Кирил Петков. Той заяви, че ще подкрепи петицията срещу Янев.

Янев е подложен на критики, тъй като призова да не се използва „фриволно думата война“ за случващото се в Украйна. Снощи пред БНТ министърът се защити с думите, че военното говорене е много специфично и отговорно.

„Никъде в официалния език и на НАТО, и на Европейския съюз няма документ, в който да е използвана думата „война“. Трябва много внимателно да боравим с думите, защото след войната идва дипломацията“, коментира още Янев.

Tой изрази учудване, че атаката срещу него идва от хора от коалицията, които подкрепят правителството.

„Странно, дали си задават въпроса - искайки оставката на член на кабинета, имат ли идея дали това ще промени цялата конструкция? Ще може ли парламентът да произведе ново правителство или се отива на избори“, попита Янев.

Реакцията на Кирил Петков от вчера беше, оставката на министъра на отбраната не е на дневен ред.

„Да, има недоволство, което виждам, но в момента, в днешния ден, това не е тема в този момент“, каза премиерът, цитиран от БНР.

„Не може да имаме министър, който се води от опорните точки на диктатора Путин и да отговаря за отбраната и сигурността на България. Не може да има министър, който води до разделение в НАТО и погазва основните принципи. Пример е неговата иновация за странен български батальон, който е с рамкова държава България. Такова чудо няма не може да има“, каза още Плевнелиев.

Той обяви, че не приема тезата и на президента и на военния министър, че в България всичко е спокойно.

„Руската хибридна война се води от години, бяхме жертва на мащабна кибер атака през 2015 г и тя атакува нашата демокрация. В Черно море ври и кипи от ракети, десантни кораби и ние сме длъжни да се интегрираме с нашите съюзници от НАТО. Единствено България от източния фланг не го направи“, каза Плевнелиев.

Според него сега е моментът българската армия веднъж за винаги да се откаже от руските военни системи и да се интегрира в НАТО по-бързо.

Плевнелиев е на мнение, че първо трябва да се сменят радарите, защото използваните сега са руски, на 50 години и не вършат работа. През миналата година се подготвяше процедура за поръчка на такива системи, на както и проектът за модернизация на сухопътните войски с нови бронирани машини беше спрян и се очаква да започне нова.

В отговор на въпрос, Росен Плевнелиев каза, че България не може да участва във военни действия в Украйна, но трябва да изпрати в страната оръжие, наред с храни и лекарства.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети