Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Плевнелиев за „Демократична България”: Време е да излязат от сянката на тежките противопоставяния

Политика

Плевнелиев за „Демократична България”: Време е да излязат от сянката на тежките противопоставяния

Плевнелиев за Демократична България: Време е да излязат от сянката на тежките противопоставяния - Tribune.bg
Снимка:

„Ако нямаме действащ парламент и правителство, цената ще бъде жестока”, заяви президент на България в периода 2012 – 2017 г. Росен Плевнелиев по бТВ.

„В хаоса се раждат чудовища. Ако се снишим, ще има друг тип управление – антиевропейско, дори може да говорим за прословутата идея за президентска република, а това ще е краят на демокрацията“, коментира още Плевнелиев.

Той и Соломон Паси оглавиха контактната група, и която проведе разговори с ГЕРБ, ДПС и „Български възход”.

Според Плевнелиев „Продължаваме промяната”, „Демократична България” и БСП, които са опитвали да поставят в изолация ГЕРБ, са започнали да излизат от сянката на играта на пълна изолация с цената на всичко.

Плевнелиев добави, че влизането на България в еврозоната е стратегически приоритет. „Всички институции ще работят по-добре, дори прокуратурата ще работи по-добре”, заяви той.

На въпрос дали е обсъждано отстраняването на главния прокурор като условие за компромис Плевнелиев заяви: „Аз виждам конституционно мнозинство с ясно декларирани приоритети за правна реформа. Всичко, за което „Демократична България” се борят, могат да го получат”.

„Ако става въпрос само за заменяне на един човек с друг, тази реформа ще се дискредитира. Става въпрос, че всемогъщият главен прокурор вече няма да е такъв, контрол върху неговата дейност, разделяне на Висшия съдебен съвет – има пълно съгласие. Ние можем, ако има работещо НС и правителство, виждам, че законопроектът за правна реформа може да бъде готов за шест месеца и до една година приет“, обясни Росен Плевнелиев.

Според него независимо с кой мандат тези неща могат да се случат.

На въпрос дали би връчил третия мандат на „Демократична България“, Плевнелиев отговори: „Държавният глава е длъжен да направи така, че да даде третият мандат на тези, които имат най-голям шанс”.

„Най-устойчиво би било ДБ да излезе и да каже, ето тези неща могат да се случат. Време е да излязат от сянката на тежките противопоставяния. Правната реформа може да се случи“, каза още Росен Плевнелиев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати