Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Плевнелиев: Президентът Румен Радев се държи като подбудител на протестите

Политика

Плевнелиев: Президентът Румен Радев се държи като подбудител на протестите

Плевнелиев: Президентът Румен Радев се държи като подбудител на протестите - Tribune.bg
Снимка:

Ще имаме пропилян президентски мандат заради друга амбиция на държавния глава

„Ще имаме един пропилян мандат, защото неговата амбиция е да върши нещо съвсем друго. Ако влезе в ролята си на президент, който е загрижен за протестиращите и за това, че те блокират пътищата и имат своите искания, защо не ги приеме? Ако той е загрижен за борбата с корупцията в България, вие да сте чули една негова идея как да преборим корупцията?“ Така президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев коментира в ефира на NOVA действията и поведението на държавния глава Румен Радев.

„Той имаше служебно правителство. Давам елементарен пример. При първото мое служебно правителство, за да има по-голяма прозрачност в държавата, ние приехме правила за управление на държавните пари. В резултат на това спасихме 1 милиард обществен ресурс от фалита на банка КТБ. При второто служебно правителство - на проф. Георги Близнашки, ние извадихме 200 договора от българската енергетика на сайта. Никой не беше правил това. Също целият договор за магистрала "Струма", анекси. Защо президентът Радев, като е такъв борец срещу корупцията, не излезе с една елементарна идея как ще борим тази корупция?“, попита Плевнелиев.

По думите му Радев се държи като опозиционен лидер и „донякъде като подбудител на протестите“. „Нека да си спомним, че имаше много по-големи протести през 2013 г. Имаше протести за високите цени на горивата, имаше 5 случая на самозапалили се граждани. Какво направих тогава? Отидох при протестиращите, поканих ги в президентската институция, организирах дебати в президентската институция заедно с протестиращи, непротестиращи, работодатели, НПО“, посочи той.

Плевнелиев подчерта, че президентът не бива да взима страна, а Радев само подклаждал напрежение, вместо да влезе в диалог с недоволните граждани.

„Какво работи президентът днес? Бъдещ министър-председател?“, попита той.

"Големите разлики са, че институциите се отнасят по различен начин с тези протести. Тези протести мигрират в исканията си - бяха горивата, гражданската отговорност. Но каквото и да е, гражданите имат право на протести, те трябва да бъдат чути, но протестите трябва да протичат по един демократичен начин, институциите да бъдат отворени, за да ги чуят - омбудсман, парламент, правителство, политически партии“, обясни президента. И допълни, че не вижда предпоставки за оставки, а по-скоро институциите да реализират идеи на протестиращите.

„Ако този кабинет продължи, механизмът на за наблюдение ще отпадне, ще влезем в Шенген и в еврозоната. Точно това е голям проблем за всички русофили“, каза още той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети