Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. По инициатива на ВМРО въвежда предмет „Родинознание“

Политика

По инициатива на ВМРО въвежда предмет „Родинознание“

Снимка:

Дисциплината ще замести настоящата „Околен свят“ за I и II клас в началното образование

МОН въвежда предмет „Родинознание“ от следващата учебна година. Той ще замени „Околен свят“, който се изучава в първи и втори клас. Това се случва по инициатива на ВМРО.

Тази промяна на образователното министерство е в изпълнение на Закона за предучилищното и училищно образование, който определя една от целите на образованието „съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност“ (чл. 5, ал. 1, т. 2), съобщават от пресцентъра на партията.

От ВМРО напомняме, че също така това е и част от Програмата за управление на правителството, в която в цел 97 е посочено изрично: „Повече родолюбие в училище.“

Отново в този контекст в мярка 349 е залегнало и разработването и утвърждаването на учебни планове и програми, чието съдържание гарантира познаване на българската история и достиженията на българската култура, както и приноса на предците ни към цивилизацията.

Извън програмните рамки ние от ВМРО насочваме вниманието към това, че предметът, който е заменен с „Родинознание“, се наричаше „Околен свят“. Неясно и трудно обяснимо за децата название. Кой свят? Материален, духовен или виртуален, питат още воеводите. В сравнение с това „Родинознание“ е ясно - знание за нашата Родина България. Припомняме, че патриотичното образование е основна част от програмата на ВМРО, в този смисъл и на „Обединени патриоти“. Любовта към родината и опазването на нашата национална цялост и идентичност е изконна ценност за Организацията в продължение на вече 127 години (от основаването на ВМРО).

Преди повече от две години по инициатива на заместник-председателя на Комисията по образование в парламента и заместник-председател на ВМРО доц. д-р. Милен Михов беше свикана и нарочна комисия в МОН, която прегледа учебниците за порочни упражнения и факти с пошло съдържание като примери, които бяха въведени в годините назад в различни помагала и учебни пособия по различни предмети. Те даваха съвсем друга представа за родната реалност, история и култура и по своята същност подменяха народопсихологията и историята, залегнали в корените на българщината.

Въвеждането на предмет „Родинознание“ е стъпка напред към обучението на децата ни в родолюбие и патриотизъм, посочват от партията.

.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още