Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Подкрепено на комисия: България предоставя бронетранспортьори на Украйна

Политика

Подкрепено на комисия: България предоставя бронетранспортьори на Украйна

Подкрепено на комисия: България предоставя бронетранспортьори на Украйна - Tribune.bg
Снимка:

България ще предостави бронетранспортьори на Украйна, реши парламентарната комисия по отбрана. Въпреки отпора на БСП и „Възраждане“ депутатите одобриха Проект за решение за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа на украинските власти.

Проекторешението е внесено от Бойко Борисов, Ивайло Мирчев, Делян Пеевски, Десислава Атанасова, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Кирил Петков и Мустафа Карадайъ. Целта му е страната ни да предостави бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

МВР подкрепят инициативата. „На нас тази техника не ни върши никаква работа и даже ни пречи. За нас е важно тази помощ към Украйна да се осъществи в най-кратки срокове”, каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. „Ще предадем наличната техника във вида, в който е. МВР няма да се ангажира с ремонт”, добави той.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов посочи, че нуждата на българската армия се определя от щатните потребности. “Всички наши формирования в момента са попълнени с техника. На нас не ни трябват, хубаво е да ги дарим. Ние не спорим дали да ги дарим или не, а как да стане по-бързо”, уточни той.

Депутатите решиха още вече тази помощ да не зависи от тях, а решенията да се вземат от МС.

Имаме проблеми с поддръжката на МИГ-29. Ние ще разчитаме на самолетите МИГ-29 дотогава, докогато дежурството може да бъде поето от Ф-16, стана ясно от думите на министъра на  отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването му в Комисията.

Тагарев каза, че самолетите МиГ-29 се поддържат с усилия, но двигателите им не могат да бъдат поддържани така. Тагарев напомни, че вече е имало две процедури по отношение на поддръжката на МиГ-29 - едната е била за закупуване на двигатели, но не нови, а такива, отговарящи на изискванията, а втората процедура е била за ремонт на нашите двигатели. Тагарев каза, че фирмата “Терен” е спечелила процедурата, но се е отказала, като това е решение на борда на фирмата и вероятно е взето въз основа на оценка на риска.

“Има проблеми с намирането на военнослужещи на всички равнища“, призна министърът и добави, че ще се радва между първо и второ четене при разглеждане на Бюджета да се гласува увеличение на заплащането на военнослужещите.

Тагарев посочи, че да си в НАТО означава, че минимум 7 държавни поделения на други държави ще дойдат да ни помогнат да се отбраняваме при нужда. “Става въпрос за изграждане на транспортни коридори, трансгранични коридори и от разговорите с мои колеги виждам подкрепа за спиране и сдържане, когато се наложи”, добави министърът на отбраната.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети