Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Подписват днес договора за машинното гласуване

Политика

Подписват днес договора за машинното гласуване

Подписват днес договора за машинното гласуване - Tribune.bg
Снимка:

Машините пристигат до 10 май, а на 25 май ще бъдат в секциите

Днес би трябвало да се подпише договорът за машинното гласуване и да започне изпълнението му, каза пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев, след като вчера ВАС отхвърли жалбата срещу решението на ЦИК за избор на доставчик на машините за гласуване.

„Машините следва да пристигнат до 10 май. След това трябва да бъде обезпечен софтуерът, да бъдат одитирани машините и на 25-ти да бъдат в секциите. Те ще бъдат доставени в деня, когато се предават избираните книжа и материали на секционните избирателни комисии. Тогава ще бъде извършена проверка на място – дали те функционират, за да може на другия ден да се гласува. Предварително ще започне обучението на самите секционни избирателни комисии, както ще бъдат представени и за разяснителната кампания“, обясни Анндреев.

Той беше категоричен, че към момента не се мисли за план „Б“: „Имаме гаранцията и уверението, че договорът ще бъде изпълнен така, както са посочени нашите срокове в обществената поръчка и както са посочени в самия договор“.

Говорителят на ЦИК коментира и цената за наем на машините. По думите му в нея са включени всички дейности, които съпътстват машинното гласуване, като редица логистични дейности и осигуряване на технически сервиз. Ако машините бяха закупени, ЦИК допълнително следваше да извърши тези дейности чрез друг изпълнител или сама да осигури, отбеляза Андреев.

ЦИК изпълнява Изборният кодекс такъв, какъвто е, подчерта още той и изрази надежда за местните избори: „Считаме, че ще имаме достатъчно дълъг период от време, за да може тогава да се прецени, да се направи обществена поръка за производство – тогава, когато вече ще могат да бъдат произведени, одитирани и сертифицирани, и съответно да се решат и всички останали съпътстващи въпроси, които в момента са включени като предмет към договора“.

Към момента на регистрирането на кандидатските листи ЦИК извършва проверка чрез ГРАО дали тези кандидати отговарят на изискванията, отбеляза говорителят на ЦИК. По думите му към момента не е установена липса на изпълнено условие за постоянен и настоящ адрес в Република България и в друга държава-членка на ЕС.

До 3 май ще стане проверката на всички подадени заявления за гласуване в чужбина, каза още Александър Андреев и добави, че до 4-5 май трябва да бъдат определени местата за гласуване и броят на секциите, които ще бъдат образувани.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети