Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Политическият елит чака словото на Ахмед Доган тази вечер

Политика

Политическият елит чака словото на Ахмед Доган тази вечер

Политическият елит чака словото на Ахмед Доган тази вечер - Tribune.bg
Снимка:

Доган нареди пъзела за 2018 година – партийно-политическо напрежение, но спокойствие и стабилност на държавата

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган отново събира тази вечер елита на партията на предновогодишно тържество, пише Епицентър.бг

Стана традиция в последните три години (след отстраняването на Местан от ДПС) в новогодишното послание на Доган да се очертава бъдещето на политическата конфигурация в страната, вижданията му за обстановката на Балканите и света и за мястото на България в геополитическите процеси.

Затова и предколедната реч на Доган се очаква с внимание от целия политически елит у нас.

Още повече, че точно преди една година Доган пророчески начерта събитията, която се случиха по-късно.

Първо, той прогнозира, че патриотите и по-специално Валери Симеонов ще се превърнат във воденичен камък за Борисов: "Големият проблем на правителството на Борисов е коалиционната му политика и по-конкретно включването на отявлени националисти в кабинета, които поставят под въпрос сигурността и стабилността на Държавата".

Второ, Доган даде ясен сигнал, който осигури спокойствието на кабинета "Борисов-3", с оценката си за политическото състояние на опозицията: "Няма политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управление на страната към днешна дата".

Но специално подчерта: КЪМ ДНЕШНА ДАТА!

Трето, преди година Доган заяви, че ГЕРБ нямат алтернатива в управлението, че едни предсрочни избори биха поставили политическата стабилност настраната под риск и, че само сегашното правителство може да формира управленска коалиция.

Четвърто, за първи път Доган протегна ръка към отцепилите се от ДПС и ясно им каза: Който иска, може  да се върне, но трябва да се покае!  Похвали Мустафа Карадайъ за връщането на ДПС на политическата сцена.

Пето, важна част от посланието на Доган преди година бе отправена към съседна Турци и президента Ердоган - България трябва да развива добросъседски взаимоотношения с Турция.

Така Доган нареди пъзела за 2018 година – партийно-политическо напрежение, но спокойствие и стабилност на държавата.

Което се и случи!

Какво ще каже днес, година по-късно, почетният лидер на ДПС - има ли промяна в оценката му за управлението на ГЕРБ, за безалтернативността във властта - ще разберем само след няколко часа.

В последните три месеца обаче сме свидетели на рязка промяна във вербалното отношение на ДПС към ГЕРБ.

Още от края на октомври т.г. политическото говорене на ДПС бе поставено на плоскостта на ярката опозиционност и критичност към властта. "Това управление е вредно за страната и всички партии трябва да обединят усилията си за решителни действия за предотвратяване на заплахите за държавността и демокрацията. Предсрочни избори в тази ситуация са неизбежни!“, заяви Карадайъ на 26.10.2018 след заседание на ЦС на ДПС.

Председателят на ДПС даде и  една от най-критичните оценки за ГЕРБ и третия кабинет на Борисов: "Това популистко-националистическо управление е цинично, брутално и позорно за страната!“

Оттогава ръководството на ДПС дава и нова, макар и не съвсем ясна, управленска формула, от която би трябвало да се разбира „правителство на националното съгласие“: алтернатива на сегашната формула на управление с "ясна програма за ускорено развитие на страната".

Интересно е, че тази формула - правителство с  "ясна програма за ускорено развитие на страната" Доган развива още през 2012 година.

Днес и Доган, и Карадайъ поставят въпроса: Не е важно кой ще дойде след едни нови избори, а какво ще се случи в страната, как ще бъде изведена държавата от кризата, от безперспективността.

Ще намерим ли отговори на тези въпроси в словото на Доган, ще разберем след 21 часа, когато се очаква неговата реч да бъде разпространена в медиите.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети