Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Политици с призив за оставки и проверка състоянието на армията след трагичния инцидент на „Граф Игнатиево“

Политика

Политици с призив за оставки и проверка състоянието на армията след трагичния инцидент на „Граф Игнатиево“

Политици с призив за оставки и проверка състоянието на армията след трагичния инцидент на Граф Игнатиево - Tribune.bg
Снимка:

След трагичната смърт на двамата офицери край авиобаза "Граф Игнатиево" първи съболезнования поднесоха премиерът Главчев и военният министър.

Делян Пеевски, председател на ДПС и ПГ на ДПС, също изрази своите съболезнования към семействата на загиналите пилоти с писмо, разпратено до медиите.

Командващият ВВС генерал-майор Димитър Петров и бригаден генерал Николай Русев, командир на 3-та авиобаза Граф Игнатиево, следва незабавно да подадат оставка от постовете си след трагичния инцидент на авиобаза "Граф Игнатиево", при който загинаха двама български пилоти. Това пише в позиция до медиите председателят на ДПС.  

"Те трябва да поемат отговорността за трагедията, а компетентните разследващи органи да установят причините за тази тежка катастрофа и виновните, за да се стигне до трагичния инцидент и загубата на човешки животи", пише той.

 „Новината за трагичния инцидент и загубата на човешки животи помрачи днешния ден. Изказвам своите най-дълбоки съболезнования на близките на загиналите пилоти“, написа Делян Пеевски. 

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви:

“Българската армия все по-малко може да гарантира основното ѝ конституционно задължение, което има, а именно да гарантира териториалната цялост и независимостта на страната. Истината е, че армията ни се разпада и е унищожавана от тези, които управляват държавата. Лошото е, че за пореден път даваме кръв. Ние имаме загуби в мирно време“

“Истината е, че проблемът е изключително сериозен. Българските войници са принудени да си купуват сами кубинки, камуфлажи. Българската армия има отчаяна нужда от гаубици. На фона на всичкото това нещо България заделя милиарди за Украйна. Това е военно престъпление, което управляващите извършват последните 3 години“, каза Костадинов и попита докога ще продължават да умират хора без бойни действия и кой ще поеме отговорността за това.

Костадинов е категоричен, че това, което се случва, е престъпление спрямо българската държава, българския народ, спрямо Българската армия и българската национална сигурност. По думите му България няма прокуратура и държавност, затова според него ще излезе, че за пореден път няма виновни и всичко е наред.

„Днес българската държава беше погребана за пореден път. Загубихме българи. Загубихме български военни. Тук не трябва да има оставки, тук трябва да има арести, тук трябва да има присъди. Стига експерименти! Повече България няма хора за губене! Нямаме мъже за губене“, заключи Костадинов.

Разпадът на държавността взема вече своите жертви, коментира Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България". Депутатът изказа съболезнования на близките на загиналите български офицери.

"Това е поредният инцидент, 2021 г. беше край Шабла с МиГ-29 по време на нощно учение, 2017 г. с вертолет, припомни той. Тоест разпадът на държавността започва да взема своите жертви, докато ние подаряваме нашето военно оборудване на чужда армия, държава, купуваме самолети на хартия и ги чакаме вече шеста година, купуваме и оборудване прескъпо, също на хартия, и го чакаме", заяви Гуцанов.

Не е нормално, по думите на Борислав Гуцанов, шеста година платени самолети от българската държава да не идват. "Какво да очакваме, след като не превъоръжаваме нашата армия по начин, по който трябва да се случва", коментира депутатът.

"Поднасяме искрени съболезнования на близките на загиналите военни пилоти по време на изпълнение на служебните им задължения днес. Кураж и подкрепа в този тежък момент". Това написаха от ПП-ДБ


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети