Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Политолог: Възможно е Радев да бъде изолиран от колегите си от ЕС и НАТО

Политика

Политолог: Възможно е Радев да бъде изолиран от колегите си от ЕС и НАТО

Политолог: Възможно е Радев да бъде изолиран от колегите си от ЕС и НАТО - Tribune.bg
Снимка:

„Възможно е президентът Румен Радев да бъде изолиран от неговите колеги от ЕС и НАТО. Причината е, че досега пътуванията му са били свързани с това, че той олицетворяваше изпълнителната власт заради служебните кабинети. С утвърждаването на новото парламентарно мнозинство, изпълнителната власт ще си вземе своите функции“. Това коментира политологът Стойчо Стоев пред Нова нюз. 

„Очаквам премиерът Денков и външният министър Габриел да бъдат по-активни в пътуванията и да формират външната политика на България. Радев ще има международна активност, но доста по-свита”, обясни политологът.

Той коментира тона на разговора между Румен Радев и Володимир Зеленски. Според Стойчев Радев се е опитал чисто електорално да говори на хората. „Той е политикът с най-висок рейтинг в страната, който има влияние върху това как тези избиратели формират своите позиции”, коментира Стойчев.

Според него ако президентът беше ориентиран към мира, още в началото на този конфликт той щеше да потърси отговор на въпроса: „Защо Русия не използва мирни средства за своите искания?”.

„Винаги съм се притеснявал от риториката на президенти и върховни главнокомандващи, когато започнат да говорят за история и то по кръчмарски. Путин говори по този начин. Не очаквах нашият президент да застава на такива абсурдни позиции. Казвам го в чисто човешки план, казвам го от позицията на убеден русофил. Нашият президент ще излезе по-голям путинист от самия Путин, за да продължава да стои на тази позиция”, заяви Стойчев.

По отношение на управляващото мнозинство у нас, Стойчев коментира, че визитата на Зеленски няма да изглади ли противоречията. Причината е, че те „до голяма степен съществуват за пред широката аудитория”, смята политологът.

„Партньорите в управляващата коалиция до голяма степен се разбират, те не се борят за територии, ясно е по отношение на местните избори кой къде ще е силен, кой къде ще спечели. ГЕРБ са оставили на ПП да поемат отговорност за изпълнителната власт. Докато Бойко Борисов доминира парламентарния дебат и парламентарната работа. Има баланс на присъствието, който отговаря на баланса на броя депутати, които имат”, каза Стойчев.

„Тези партии отдавна са убедени, че добронамереното им сътрудничество и общо управление е единственият полезен ход за тях, за политическото бъдеще и на двете формации.

Обществото сигурно се радва, че имаме най-накрая кабинет, подкрепен от адекватно мнозинство. Аз се уморих от кабинети на президента. Президентската власт е еднолична, не чухме нито веднъж обосновка на това, което се прави. А в момента за всеки един закон, за всяко едно назначение в парламента се задават въпрос, има дебати, оказва се публичен натиск”, коментира Стойчев. 

Според него БСП с 20 депутати няма как да иска оставката на военния министър. „Като имаш 20 депутати и си социалистическа партия, говори за социални политики”, каза Стоев. „Нинова успя да превърне БСП от партия в лидерски проект, да обвърже битието на партията с личното си битие”, смята Стоев.

Той коментира и кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София. Според него победата му не е сигурна.

„Когато Бойко Борисов за първи път се кандидатира за кмет на София, той беше в апогея на своята популярност. Но тогава той ходи на балотаж. Колкото и да изглежда София „синя”, може да донесе изненади”, смята Стоев. По думите му като цяло местните избори в големите градове са непредсказуеми, а социолозите рядко правят общински извадки.

Стойчев коментира и проекта на Иван Гешев.

„Според мен би бил доста по-печелиш като кандидат и като нов политик, ако говори за проблемите, свързани с битовата престъпност, нещата от неговата кариера като главен прокурор, отколкото ако говори за олигарсите, приватизацията и хората, които откраднаха националното богатство - тема, която доста дълго време беше експлоатирана от различен тип политици”, каза Стойчев.

Запитан дали Гешев ще се опита да вземе от електората на ГЕРБ, Стойчев каза, че бившият главен прокурор няма потенциал, за да вземе от тези гласове.

„След толкова избори, ГЕРБ бяха под много силен натиск отвсякъде, тези гласоподаватели запазиха своята лоялност към ГЕРБ. Те по-скоро приемат Гешев като част от това, срещу което всички протестираха и се бореха”, смята Стойчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети