Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Политологът Геновева Петрова: Не може президентът, който назначи служебен кабинет, да се крие зад собствените си министри

Политика

Политологът Геновева Петрова: Не може президентът, който назначи служебен кабинет, да се крие зад собствените си министри

„Напълно резонно е да очакваме, че решението на КС ще окаже влияние върху доверието, с което се ползва проектът на бившите служебни министри Петков и Василев. Но трябва да имаме предвид, че е възможно движение в двете посоки. Възможно е отдръпване на част от техните симпатизанти, но и мобилизиране на други, които да застанат по-твърдо зад тях. На този етап не бихме могли еднозначно да посочим доколко и в каква посока ще повлияе решението на КС. Но определено известна динамика в подкрепата за този проект би трябвало да се очаква“, заяви политологът от „Алфа Рисърч“ Геновева Петрова

Тя е категорична, че при всички проучвания направени от социологическата агенция няма данни партията на Кирил Петков да е позиционирана на второ място или пък да има някакви шансове да спечели 30% на предстоящите избори. „Техните амбиции са тяхно право, но до момента те не са достигнали до подобни позиции. А последните проучвания, проведени след нашето публикувано изследване, вече не им отреждат и втора позиция, и то преди КС да се произнесе по казуса с канадското гражданство на г-н Петков“, заяви Петрова пред „Марица“.

По думите й подкрепата, която събира партията на Петков и Василев към момента дърпат гласове от ДБ и ИТН, както и от Мая Манолова. Според нея няма причина да се смята, че могат да привлекат много негласуващи. Според изследванията, които имат от „Алфа Рисърч“ няма основание да се смята, че основната подкрепа ще дойде именно от тези, които не гласуват.   

По повод решението на КС за гражданството на Кирил Петков, Петрова смята, че има и друг много важен аспект - позицията на президента, на президентската институция. „Не отражението на казуса с канадското гражданство на г-н Петков върху партиите, а това върху президентската институция е по-важно. Самият факт, че президентската институция - знаейки или не, е пропуснала това да се случи, фактът, че президентът се опитва да неглижира значимостта на проблема, всъщност проблематизират претенцията на държавния глава да е носител на нов морал, справедливост, носител на идеята за спазване на законите.  Това не бива да бъде игнорирано - по-големият обществено-политически проблем е в това как президентската институция действа и реагира по отношение на този казус. А би трябвало да реагира по съвсем различен начин“, заявява тя.  

„Не може президентът, който назначи служебен кабинет, да се крие зад собствените си министри. По стечение на обстоятелствата президентът през по-голямата част от тази година реално управлява тази държава. И при всички случаи трябва да се очаква обществена реакция на начина, по който се справя с тези предизвикателства. До каква степен и посока - тепърва ще видим. Но смятам, че това ще затрудни сериозно президента в опита му да спечели втори мандат“, допълва политологът.

По отношение на задълбочаващите се кризи, Петрова е категорична, че Радев е имал отговорността за всички изминали месеци да подложи на дебат възможните мерки за реакция на кризите, с които се сблъскваме в момента. В същото време обаче, не чухме предложение за такъв дебат от страна на президентската институция.  


Топ новини

виж още

Актуална тема