Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Политологът Ивайло Илиев: ПП и ДБ са гаджета за лятото и то в отворена връзка

Политика

Политологът Ивайло Илиев: ПП и ДБ са гаджета за лятото и то в отворена връзка

Политологът Ивайло Илиев: ПП и ДБ са гаджета за лятото и то в отворена връзка - Tribune.bg
Снимка:

„Откакто настъпи лятото, ситуацията между двете коалиции засега е като „гадже за лятото“ и то в отворена връзка“. Това заяви пред БНР политологът Ивайло Илиев.

„Напрежението ескалира по темата с назначенията и „раздаването на постовете“. ГЕРБ отдавна подготвя почвата именно за тази тема. Струва ми се, че Борисов просто не иска да носи отговорност за това управление, не го подкрепя с гласувания по ключови теми, някак ми се струва, че не иска да има свои хора с цел да не се оцапа от евентуалните провали на кабинета. Тези заявки за постове от негова страна в момента са някакъв параван, зад който се крие може би друга стратегия - да изнудва ПП да му искат подкрепа за кабинета, с което от една страна да ухажва както партията, така и избирателите, че без ГЕРБ не може, а от друга страна да продължава да срива ПП-ДБ електорално“, коментира той.

Политологът напомни, че „такова парцелиране и разделяне на властта“ е имало и в предишното редовно правителство на Кирил Петков. Според него една от причините да си отиде това правителство е било именно партийното разделяне на министерствата.

По думите му седемте условия на ПП-ДБ към ГЕРБ са напълно приемливи за това управление, за да влезе в някакви разумни граници. Но ПП-ДБ са останали в тежка изолация в парламента и започват да потъват в тези плаващи пясъци, мнозинства. Може би затова търсят подкрепата на ГЕРБ с въпросната декларация.

Загубата на електорат при Борисов е минимална, подчерта още Илиев и обясни, че именно затова той не се притеснява да поиска коалиция.

Политологът е категоричен, че на електоратите трябва да бъде обяснено и в един момент да осъзнаят, че в момента това е единствената възможна и добра за страната конфигурация.

Според него парламентът няма да освободи този парламент.

Т.нар. ротация ще представлява два различни кабинета, подчерта Илиев и добави, че това ще бъде с друг мандат и с някои различни министри. Според него двете коалиции са се докарали до абсурд, защото са пропуснали момента да договорят адекватен механизъм за назначения.

Политологът прогнозира, че избирателната активност на местния вот ще бъде по-висока. Той смята, че ранното обявяване на кандидата на ПП, ДБ и „Спаси София“ - Васил Терзиев, ще даде достатъчно време за активна антикампания срещу него. Но това е време, в което ще може да бъде и наложен. Отдалечаването от политиката обаче винаги дава адекватни козове в ръцете на коалицията, изказа мнението си той.

Според него следва да бъде намалена радикализацията, която идва от партиите:

„Те се впуснаха в едно озлобяване и рушене на компромиси“, добави Илиев.

„Този парламент, ако започне да работи по-активно и успешно, има възможност за канализиране на тези радикални настроения. Надявам се, че тези тематични мнозинства няма да счупят и този парламент. На този етап не изглежда да е така. Вероятно и кабинетът ще издържи повече месеци, отколкото сега си мислим“, прогнозира още Ивайло Илиев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети